logo
RNTV Live

Alina Gorghiu a declarat că Paul de România, aflat în fugă, este în arest preventiv până pe data de 9 mai în Malta, după ce cererea de eliberare pe cauțiune a fost respinsă/Ea intenționează să încerce să stabilească un dialog la nivel de ministru al Justiției cu omologul său din Malta

alina_gorghiu
Dudau Andreea Valentina

Marți, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că Paul de România, căutat în urma fugii sale, a fost plasat în arest preventiv până pe data de 9 mai în Malta, iar solicitarea avocaților săi de eliberare pe cauțiune a fost respinsă. “Voi încerca să stabilesc un dialog chiar la nivelul ministerial cu omologul meu din Malta”, a adăugat Gorghiu, subliniind că țara noastră nu a avut niciun caz de fugă în Malta în 2023 sau 2024!

După ședința de Guvern, Alina Gorghiu a dezvăluit că fugarul Paul de România a fost condamnat în țară la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu în dosarul Ferma Băneasa, unde prejudiciul este în valoare de 9,5 milioane de euro.

Ministrul Justiției a explicat că în decembrie 2020 s-a emis un mandat de arestare pe numele acestuia. “În prezent, Paul de România se află în Malta. Utilizând același mandat european de arestare, procedura a fost reluată. La un termen de judecată, s-a decis arestarea preventivă a acestui fugar până pe data de 9 mai, hotărâre care, desigur, poate fi contestată și presupun că va fi contestată”, a afirmat Gorghiu.

Ea a adăugat că solicitarea echipei fugarului pentru eliberarea acestuia pe cauțiune a fost respinsă.

“Ministerul Justiției și instanța de executare vor depune toate eforturile pentru a-l aduce pe acest fugar înapoi în țară. Până pe data de 9 mai, vom transmite mandatul de arestare, tradus în engleză și în malteză, și ne vom asigura că vom iniția dialogul cu autoritățile din Malta și că vom menține un dialog constant. După sărbători, voi încerca inclusiv să stabilesc un dialog la nivel ministerial cu omologul meu din Malta, pentru a discuta despre modalitățile de cooperare judiciară în materie penală, fără să intervenim în justiția altui stat”, a spus Gorghiu.

Ea a subliniat că, în ceea ce privește Malta, nu au existat cazuri de fuguire în 2023 sau în aceste luni din 2024.

“Deci nu putem vorbi despre o practică. Ba dimpotrivă. De aceea consider că este absolut necesar să discutăm cu autoritățile din Malta pentru a stabili cadrul în care să putem colabora în viitor. Sunt însă convinsă că justiția din Malta funcționează conform standardelor europene și că vor lua în considerare toate argumentele pe care instanța de executare le va prezenta. Proactiv, vom actualiza condițiile de detenție prin Agenția Națională de Administrare a Penitenciarelor, raportându-ne la cele comunicate instanței din Franța, și le vom pune la dispoziție autorităților din Malta”, a adăugat Alina Gorghiu.

Ministrul a mai menționat că procedura de aducere a fugarului în țară poate varia între 3 și 6 luni, în funcție de legislația statului respectiv.

“Totuși, având în vedere că nu avem precedente de predare a fugarilor către Malta, nu pot să spun cât de rapidă este procedura prevăzută de legislația acestui stat, dar vom observa termenele pe care instanța din Malta le va impune începând cu 9 mai”, a explicat Gorghiu.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor