logo
RNTV Live

Fructele românești care se coc mai devreme vor fi mai accesibile pe tarabe sunt o bucurie pentru producători: “Suntem plăcut surprinși de această situație.”

Cele-mai-sanatoase-fructe
Constantin Corina

Anotimpurile par să se grăbească, iar fructele nu fac excepție, temperaturile ridicate din ultimele două luni au determinat cireșii să înflorească și să rodească mai devreme

Niciunul dintre noi nu a mai văzut vreodată cireșe roșii și suculente în luna aprilie. Producătorii români spun că este o minune pe care n-au mai întâlnit-o până acum. Mulți dintre ei sunt bucuroși că au putut culege în propriile curți aceste fructe prețioase, care în piețe sunt vândute la prețuri exorbitante.

Marius Roman, un pomicultor, spune: “Anul acesta, datorită primăverii extrem de timpurii și călduroase, suntem plăcut surprinși.”

Recordurile de temperatură au accelerat maturarea cireșelor. Specialiștii prevăd că vom avea recolte timpurii și de alte fructe, precum caise, piersici sau prune. Gheorghe Vlad, reprezentant al Organizației Producătorilor de Legume și Fructe, afirmă: “Cireșele, în special cele de mai, ar putea dispărea până pe 15 mai. Evoluția lor a fost neașteptată datorită temperaturilor ridicate din ultimele două-trei săptămâni.”

Marius Roman cultivă mai multe soiuri de pomi fructiferi, iar cireșii de mai sunt crescuți sub adăpost, în sere special construite. El adaugă: “Avem toate sistemele de protecție, de la protecție împotriva grindinei și ploii, până la sisteme de fertirigare, care administrează apă și fertilizanți când este necesar, în perioade de secetă.”

Cireșele românești vor fi disponibile în magazine în cel mult două săptămâni, iar producătorii estimează că vor avea un preț de vânzare între 30 și 40 de lei pe kilogram.

Cu toate acestea, faptul că sunt disponibile mai devreme nu înseamnă că vor fi și mai dulci. Producătorii spun că cireșele din acest an nu vor avea o dulceață foarte pronunțată, din cauza ploilor abundente.

În prezent, pe piețele din București se găsesc doar cireșe de import, iar prețurile rămân încă ridicate pentru clienți. Cireșele de import sunt de două ori mai scumpe, începând de la 100 de lei pe kilogram. Comercianții spun că adaosul comercial este de 15%, iar prețurile mari se datorează importatorilor.

Mulți preferă să aștepte până când prețurile vor deveni mai accesibile. România are peste 7.000 de hectare de cireși și se află printre principalii producători din lume.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor