logo
RNTV Live

10 mai – Ziua Regalității și Zi de Sărbătoare Națională în România

regele carol (Large)
Oana Stoica

10 Mai este marcată în România ca zi de sărbătoare națională, potrivit Legii nr. 103/2015, publicată în Monitorul Oficial din 18 mai 2015.

Totul a plecat de la alegerea lui Carol de Hohenzollern — Sigmaringen ca Domnitor al României, în ziua de 10 mai 1866, ulterior acesta fiind proclamat Domnitor al României, sub numele de Carol I.

11 ani mai tarziu, statul roman isi oficializa independenta, iar la 10 Mai 1881 Romania devenea regat. Președintele Parlamentului a înmânat, cu acest prilej, regelui Carol I și reginei Elisabeta coroana făurită din oțelul unui tun capturat de la turci, în timpul Războiului de Independență (1877-1878).

Acestea sunt si motivele pentru care pe data de 10 mai romanii au sarbatorit ziua nationala a Romaniei din 1867 pana in 1947, cand a fost inlaturata monarhia, iar regimul comunist a venit la putere, dupa cum noteaza istoricii.

 

Casa Regală a României va sărbători și anul acesta Ziua Regalității. În absența Regelui Mihai, care nu a putut ajunge în țară,  la ora 10.30, la Statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal, va avea loc o ceremonie militară și depunere de flori.

La ora 11, vor sosi la Statuia Regelui Carol I Altețele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta și Principele Radu, împreună cu Principesa Maria.

La ora 17, grădina Palatului Elisabeta va găzdui evenimentul Garden Party cu ocazia sărbătorii naționale de 10 Mai.

Sursa : agerpres.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor