logo
RNTV Live

Adio produselor contrafăcute de pe piaţa din Prahova. Poliţiştii au pornit atacul

sursă stiri tvr
Mihai Constantinescu

Adio produselor contrafăcute de pe piaţa din Prahova. Poliţiştii au pornit atacul

Atenţie la produsele contrafăcute! Pentru a preveni astfel de cazuri, în perioada 23-27.10.2019, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova au fost organizate şi desfăşurate activităţi specifice în scopul prevenirii şi descurajării în mod eficient a infracţionalităţii în domeniul comercializării de produse piratate şi contrafăcute.

Cu această ocazie, au fost executate 4 acţiuni, dintre care 3 având ca obiectiv protecţia drepturilor de proprietate industrială, prin combaterea comerţului cu produse contrafăcute şi 1 privind protecţia drepturilor de autor şi conexe, prin combaterea faptelor de comunicare neautorizată de opere muzicale şi audiovizuale în spaţiile publice în care se desfăşoară activităţi comerciale, pe raza judeţului.

Au fost constatate 8 infracţiuni privind contrafacerea de mărfuri inscripţionate şi etichetate cu însemnele şi imaginile, respectiv denumirile unor mărci protejate pe teritoriul României, cum ar fi: ADIDAS, NIKE, SUPREME, GUCCI, MOSCHINO, LOUIS VUITTON, BALENCIAGA,VALENTIN, DISNEY și altele, precum şi a unor produse ce contrafac desenul industrial înregistrat la nivelul comunitar de către compania Adidas.
Astfel, au fost indisponibilizate un număr total de 219 articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi 39 de ghiozdane, în valoare totală de 11.830 lei, pentru care nu au fost prezentate înscrisuri care să le ateste autenticitatea sau acordul titularilor de marcă în vederea comercializării, existând indicii cu privire la faptul că acestea sunt contrafăcute, dat fiind modul de etichetare, defectele de realizare, materialele și prețurile de vânzare, comparativ cu produsele originale.

În cauză urmează a fi întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrafacere, în forma comercializării şi oferirii spre vânzare a unor produse în care desenul sau modelul industrial este încorporat, precum şi stocarea unor astfel de produse în aceste scopuri, faptă prev. de art. 52 raportat la art. 30 alin. 1 din Legea 129/1992 republicată, privind desenele și modelele industriale şi pentru săvârșirea infracțiunii de ,,punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare”, fapte prevăzute de art. 90 alin. 1 literele a şi b din Legea nr. 84/1998, privind mărcile şi indicaţiile geografice, iar faţă de reprezentanţii agenţilor economici se vor lua măsurile legale ce se impun.

De asemenea, în urma verificărilor efectuale la 12 unităţi de alimentaţie publică şi spaţii de cazare de pe raza judeţului, au fost aplicate un număr de 9 sancţiuni contravenţionale prevăzute de Legea nr. 8/1996 modificată, privind drepturile de autor şi conexe, precum şi 5 sancţiuni prevăzute de Legea nr. 12/1990 şi 16 sancţiuni prevăzute de alte acte normative din competenţa de constatare a lucrătorilor de poliţie, valoarea totală a acestora fiind de 46.010 lei.

În cadrul activităţilor desfăşurate au fost angrenaţi atât lucrători din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, cât şi din cadrul Secţiei nr. 1 a Poliţiei Municipiului Ploieşti şi a structurilor teritoriale.

Prevenirea, combaterea şi sancţionarea faptelor ilicite din domeniul protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală rămân în atenţia lucrătorilor din cadrul I.J.P. Prahova.

comunicat IJP Prahova

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor