logo
RNTV Live

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii a dat undă verde pentru utilizarea medicamentului Wegovy, produs de Novo Nordisk

image-16
Dudau Andreea Valentina

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat utilizarea medicamentului Wegovy, dezvoltat de compania Novo Nordisk, pentru reducerea riscului de atac cerebral și de infarct miocardic!

FDA din SUA a aprobat medicamentul pentru pierderea în greutate Wegovy, produs de compania daneză Novo Nordisk, pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral și infarct miocardic la adulții supraponderali sau obezi fără diabet.

Medicamentul Novo Nordisk pentru diabet, cunoscut sub numele de Ozempic, și medicamentul pentru pierderea în greutate, Wegovy, ambele fiind denumite chimic semaglutidă, sunt parte dintr-o clasă de medicamente numită agoniști GLP-1.

Inițial dezvoltate pentru diabetul de tip 2, aceste medicamente reduc, de asemenea, pofta de mâncare și încetinesc golirea stomacului. Pacienții supraponderali sau obezi prezintă un risc crescut de deces cardiovascular, infarct miocardic și accident vascular cerebral. Oferirea unei opțiuni de tratament care a fost demonstrată că reduce acest risc cardiovascular reprezintă un progres major pentru sănătatea publică, a declarat John Sharretts, directorul diviziei pentru diabet, tulburări lipidice și obezitate la FDA.

Milioane de persoane utilizează deja medicamentele GLP-1 ale Novo, însă aprobarea FDA pentru beneficiile cardiovasculare este susceptibilă să mărească utilizarea acestora pentru un număr mai mare de pacienți.

Dr. Chad Weldy, cardiolog la Universitatea Stanford, a menționat că, de obicei, responsabilitatea de a iniția și monitoriza terapia cu medicamente precum Wegovy era lăsată echipei de îngrijire primară, însă acest lucru ar putea să se schimbe.

Grupurile de cardiologie vor trebui să integreze complet aceste terapii în practica clinică și să dezvolte un flux de lucru clinic pentru a gestiona ajustarea dozelor, efectele secundare și aprobarea asigurărilor, a spus el.

Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să monitorizeze pacienții care iau medicamentul pentru apariția unor boli renale, retinopatie diabetică și depresie sau gânduri și comportamente suicidare, a avertizat FDA.

Producătorul danez de medicamente a publicat în noiembrie date complete dintr-un studiu clinic extins care a arătat că medicamentul pentru obezitate a redus riscul de infarct miocardic nonletal cu 28%, accident vascular cerebral non-fatal cu 7% și deces cardiac cu 15%, comparativ cu un placebo, la pacienții cu afecțiuni cardiace preexistente.

În studiul cu 17.604 de pacienți, cu o durată medie de 33 de luni, diferența în beneficiile protecției cardiovasculare a început să apară aproape imediat după începerea tratamentului la cei care au primit Wegovy, au spus cercetătorii, sugerând că impactul pozitiv s-a datorat mai mult decât pierderii în greutate.

Aprobarea de către FDA a noilor indicații cardiovasculare ar putea oferi angajatorilor și asigurătorilor mai multe motive pentru a acoperi medicamentul, în ciuda costului său ridicat. Wegovy are un preț de listă de 1.349 USD pentru un pachet cu seringi suficiente pentru o lună.

Autoritățile de reglementare în domeniul sănătății pot extinde utilizările aprobate ale medicamentelor dacă noi date arată că acestea sunt eficiente în alte domenii terapeutice după aprobarea inițială.

Dr. A. Michael Lincoff de la Clinica Cleveland, care a condus studiul asupra beneficiilor cardiace ale Wegovy, a spus că, odată cu recunoașterea de către FDA a beneficiilor, speră că acesta va deveni la fel de prescris ca medicamentele pentru colesterol ridicat, tensiune arterială și diabet.

Cererea Novo pentru adăugarea beneficiilor cardiovasculare ale Wegovy la autorizația sa europeană este în prezent în curs de revizuire de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, cu o decizie așteptată anul acesta. Acțiunile Novo Nordisk au închis vineri în declin cu 2%, dar au urcat cu 1,2%, ajungând la 134,71 USD pe unitate în tranzacțiile extinse. Wegovy, care a demonstrat că ajută pacienții să piardă în medie 15% din greutatea lor după 68 de săptămâni de tratament, a fost aprobat pentru prima dată de FDA pentru tratamentul obezității în iunie 2021.

Unii dintre cei mai importanți specialiști în obezitate din SUA au declarat că se așteaptă ca medicamentul rival pentru pierderea în greutate al Eli Lilly, Zepbound, să producă beneficii cardiace identice sau similare ca și Wegovy, deoarece ambele fac parte din aceeași clasă de medicamente. Lilly se așteaptă să publice date dintr-un studiu avansat care testează Zepbound ca tratament pentru insuficiența cardiacă mai târziu în acest an.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor