logo
RNTV Live

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a finalizat o evaluare a siguranței operaționale pe termen lung la Unitatea 1 a Centralei Nucleare Cernavodă

335619955-560263709230024-4486988552867929932-n
Dudau Andreea Valentina

AIEA a finalizat o evaluare a siguranței operaționale pe termen lung la Unitatea 1 a Centralei Nucleare Cernavodă. Care au fost sugestiile specialiștilor?

Un grup de experți din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a finalizat o analiză a siguranței operaționale pe termen lung la Unitatea 1 a Centralei Nucleare Cernavodă (CNE) din România. Această centrală intenționează să recondiționeze reactorul și să prelungească durata de viață totală la aproximativ 60 de ani, iar agenția consideră că unele activități de management al îmbătrânirii îndeplinesc deja standardele sale.

Martin Marchena, liderul echipei de experți și ofițer de siguranță nucleară al AIEA, a declarat: “Echipa a observat că SN Nuclearelectrica implementează pregătirile pentru LTO (Long Term Operation) într-un mod oportun și că personalul de la centrală este profesionist, deschis și receptiv la sugestiile de îmbunătățire.” Conform AIEA, echipa a identificat bune practici și performanțe remarcabile, care vor fi partajate cu industria nucleară la nivel global.

Printre acestea se numără parteneriatele stabilite de centrală cu licee, școli de meserii și universități, care includ dezvoltarea cunoștințelor și a abilităților pentru elevii de liceu, precum și oferirea de stagii și burse. Aceste abordări au fost utilizate pentru a sprijini în mod proactiv nevoile viitoare de personal.

Echipa de la Cernavodă a exprimat recunoștința pentru misiunea internațională, care, conform reprezentantului lor, aduce un plus de încredere atât în cadrul echipei, cât și în operarea fiabilă pe termen lung a unității.

Valentin Ovidiu Nae, directorul CNE Cernavodă: „Managementul senior al Centralei Nucleare de la Cernavodă consideră că misiunea (AIEA) inspiră încredere în cadrul echipei şi confirmă angajamentul nostru pentru o operare sigură şi fiabilă pe termen lung”.

Misiunea de revizuire Pre-SALTO (Safety Aspects of Long Term Operation), care s-a desfășurat în intervalul 27 februarie – 7 martie, a fost solicitată de operatorul centralei, SN Nuclearelectrica, conform unui comunicat emis de către AIEA.

Unitatea 1 de la CNE Cernavodă, singura centrală nucleară din România, a început să funcționeze comercial în 1996. Este unul dintre cele două reactoare de 700 de megawați (MW(e)) cu apă grea sub presiune din proiectul CANDU (Canadian Deuterium Uranium) 6 la CNE. Operatorul intenționează să recondiționeze reactorul și să prelungească durata de viață totală la aproximativ 60 de ani.

Echipa Pre-SALTO a evaluat strategia și elementele cheie pentru funcționarea în siguranță pe termen lung a centralelor nucleare pe baza standardelor de siguranță AIEA. Pe parcursul misiunii de zece zile, desfășurată între 27 februarie și 7 martie, echipa a examinat pregătirea, organizarea și programele centralei pentru LTO (Long Term Operation) sigur (operarea dincolo de termenul prevăzut în licența originală). Misiunea a fost condusă de o echipă formată din zece persoane, incluzând experți din Argentina, Irlanda, Pakistan, Elveția, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, precum și doi observatori din India și Republica Coreea și doi membri ai personalului AIEA. Echipa a avut discuții detaliate cu personalul de la CNE Cernavodă și a vizitat uzina în timpul evaluării.

“Observăm că SN Nuclearelectrica implementează pregătirile pentru LTO în mod eficient, iar personalul de la uzină este profesionist, deschis și receptiv la sugestiile de îmbunătățire,” a declarat Martin Marchena, liderul echipei și ofițerul AIEA pentru siguranța nucleară.

Marchena a mai adăugat: “Unele activități de management al îmbătrânirii și LTO îndeplinesc deja standardele de siguranță ale AIEA. Încurajăm centrala să abordeze constatările revizuirii și să implementeze toate activitățile rămase pentru LTO sigur, așa cum a fost planificat.”

Echipa a identificat bune practici și performanțe remarcabile, care vor fi împărtășite cu industria nucleară la nivel global. Printre acestea se numără stabilirea de parteneriate cu licee, școli de meserii și universități pentru dezvoltarea cunoștințelor și abilităților elevilor, precum și oferirea de stagii și burse. De asemenea, uzina a implementat un program solid pentru gestionarea îmbătrânirii generatoarelor de abur și o bază de date bine stabilită pentru managementul cablurilor.

Echipa a formulat și recomandări pentru a continua îmbunătățirea pregătirilor pentru siguranța LTO: Uzina ar trebui să dezvolte și să finalizeze integral procesul de evaluare a managementului îmbătrânirii pentru componente mecanice, electrice și de instrumentare și control (I&C) și structuri civile.

De asemenea, centrala ar trebui să îmbunătățească programele destinate confirmării rezistenței componentelor la condiții dure, cunoscut sub denumirea de program de calificare a echipamentelor. Conducerea uzinei și-a exprimat hotărârea de a aborda domeniile identificate pentru îmbunătățire și de a continua cooperarea cu AIEA.

“Conducerea superioară a Centralei Nucleare consideră că revizuirea Pre-SALTO consolidează încrederea tuturor membrilor personalului în angajamentul nostru pentru operații sigure și de încredere pe termen lung”, a declarat Valentin Ovidiu Nae, vicepreședintele de șantier al CNE.

“Descoperirile din această analiză vor permite echipei noastre să urmărească îmbunătățiri și excelență ulterioare. Echipa Cernavodă își exprimă recunoștința față de organizație pentru dăruirea neclintită și pentru sprijinul său continuu.”

Echipa a furnizat un proiect de raport conducerii centralei și Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România, la finalul misiunii. Conducerea centralei și CNCAN vor avea ocazia să facă comentarii specifice asupra proiectului. Un raport final va fi transmis conducerii uzinei, CNCAN și Guvernului României în termen de trei luni.

O evaluare SALTO este o evaluare comprehensivă a siguranței care abordează strategia și elementele cheie pentru funcționarea în siguranță pe termen lung a centralelor nucleare. Aceasta completează misiunile OSART, care sunt concepute ca revizuiri ale programelor și activităților esențiale pentru siguranța operațională. Nici revizuirile SALTO și nici misiunile OSART nu sunt inspecții de reglementare și nici nu sunt revizuiri de proiectare sau înlocuitori pentru o evaluare exhaustivă a stării generale de siguranță a unei instalații.

LTO a centralelor nucleare este definită ca funcționarea dincolo de un interval de timp stabilit, determinat de termenul de licență, proiectul inițial al centralei, standardele relevante sau reglementările naționale.

Conform standardelor de siguranță ale AIEA, pentru a menține capacitatea de funcționare a unei centrale, ar trebui să se ia în considerare procesele și caracteristicile care limitează durata de viață a sistemelor, structurilor și componentelor (SSC), precum și îmbunătățirile de siguranță rezonabil posibile pentru a spori siguranța centralei la un nivel mai apropiat de cea a centralelor moderne.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor