logo
RNTV Live

Ploieşti:Alarmant! Încăpăţânarea primarului lasă 54.000 de familii fără apă caldă şi căldură

calorifer_0
rnews

Ploieşti:Alarmant! Încăpăţânarea primarului lasă 54.000 de familii fără apă caldă şi căldură

Ploieștenii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură din primăvară, dacă primarul nu ajunge la o înțelegere cu principalul agent de furnizare a agentului termic pentru cele peste 54.000 de apartamente din municipiu. Primăria Ploiești tergiversează subiectul privind majorarea tarifului la gigacalorie.

În timp ce Adrian Dobre susține că o majorare de tarif este nejustificată, edilul este contrazis chiar de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. Respectiv, ANRE a avizat ajustarea prețului pentru energia termică destinată Municipiului Ploiești și livrată de societatea Veolia Energie Prahova SRL. Conform acestui document, ANRE a avizat prețul de 237,35 lei/gcal, fără TVA, față de 186 lei/gcal cât este în prezent.

În ciuda argumentelor cu care își justifică refuzul de a majota tariful la gigacalorie, Dobre trebuie să se supună legii. ANRE-ul, ca autoritate de reglementare, verifică îndeplinirea condițiilor și dă avizul dacă acestea sunt îndeplinite, iar autoritatea publică locală are obligația de a aproba tariful. Pe lângă faptul că primarul nici nu vrea să audă de majorare, susține și că operatorul vrea astfel să-și acopere pierderile prin mărirea tarifului.

Total neadevărat, susțin reprezentanții Veolia Energie Prahova. Operatorul și-a asumat investiții de 25 milioane de euro până la încheierea contractului, dar la finalul anului 2016 acestea se ridicau deja la peste 32 de milioane de euro. În urma procesului de modernizare a sistemului de distribuție a energiei termice, volumul pierderilor pe rețea a scăzut de 7 ori, susține operatorul.

Ba mai mult, conform celui mai recent raport al ANRE, cu tot cu majorarea de aproximativ 50 de lei, Ploieștiul ar rămâne în continuare pe primele locuri în topul municipiilor cu cel mai mic tarif la energie termică.

Spre exemplu, la Vaslui prețul de furnizare a agentului termic este de 560 de lei, iar la Brașov de 539 de lei. Și la Buzău se practică un tarif mai mare față de Ploiești, care variază de la 304 la 439 de lei. Tarife mari găsim și la Iași, unde gigacaloria este de 323 de lei, la Constanța de 427 de lei sau la Pitești de 414 lei. – sursa ANRE

Conform acestui raport, și după majorarea tarifului, la Ploiești energia termică va fi printre cele mai mici din țară, în condițiile în care prețul a rămas neschimbat încă din anul 2011.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor