logo
RNTV Live

Analiza solului, obligatorie pentru orice afacere în agricultură

lavender-84219_960_720
Raluca Eparu

Mulţi prahoveni s-au interesat anul acesta la Direcţia Agricolă Prahova despre cum pot înfiinţa tot felul de culturi mai puţin obişnuite. În acest moment avem deja patru fermieri care au dezvoltat culturi de lavandă şi chiar dacă au suprafeţe mici, de câteva hectare, specialiştii cred că lucrurile se mişcă în direcţia bună.

„În special sunt tineri cei care au venit să întrebe şi asta e un lucru foarte bun. Sunt interesaţi să înfiinţeze culturi pe fonduri europene, încă un lucru minunat. Vor să înfiinţeze culturi de cătină, afin, zmeur, mur, plante care fac parte în general din flora spontană, dar sunt foaret căutate la export pentru calităţile lor curative. Mulţi găsesc pe internet aşa zisele „afaceri la cheie” şi sunt entuziaşti, dar în spatele acestor anunţuri sunt şi multe capcane. comercianţii sunt interesaţi să vândă materialul săditor de fapt, dar nu spun şi că acele seminţe nu cresc oriunde”, a precizat Marian Marcu, şeful DGA Prahova. Acesta şi-a amintit de un agricultor care a vrut să înfiinţeze la Colceag  o cultură de paulownia, un arbust repede crescător, al cărui lemn este folosit pentru brichete pentru centrale termice. „Cheltuise 20.000 de euro pentru 20 de hectare, dar până în toamnă s-au uscat toţi. Solul nu era prielnic. Este foarte important să ceri o părere avizată, să  faci o analiză a solului, să cauţi sol natural care să corespundă culturii respective, nu să-l aduci la starea necesară pentru că te costă mai mult. Adică nu pui nuci dacă pânza freatică e foarte aproape, că e clar că nu vor rezista”, spune Marcu.

4571832822_c6cfb99726_b

Claudia Nae, o tânără de 27 de ani din Berceni, care a terminat facultatea de economie în agricultură, a plantat lavandă pe un hectar din terenul familiei. „Am cumpărat butaşii de la o firmă şi cei de acolo mi-au spus că înainte să cumpăr ceva să fac o analiză a solului. Din fericire, pământul a avut Ph-ul perfect pentru lavandă, că altfel nu mă apucam de treabă. Lavanda are nevoie de mult soare şi de câmp deschis. am dat cuiva să pună în grădină, dar s-a uscat pentru că a plantat la umbră. Recomand oricui vrea să se ocupe de culturi agricole să vorbească înainte specialişti, pentr că nu e deloc uşor. Apar probleme şi când cunoşti, cu atât mai mult când nu ştii nimic”, a povestit Claudia.

13707805_1021092444633166_5310831088717941895_n

Direcţia Agricolă Prahova acordă gratuit consultanţă pentru sol şi mediu şi orice e necesar unei culturi agricole şi în acest sens poate ajuta orice fermier care doreşte să se implice în agricultură.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor