logo
RNTV Live

Anchetă EPPO pentru presupusa implicare a României în mega-frauda din PNRR-ul Italiei, evaluată la 600 de milioane de euro

euro bani
Theo Tănăsescu

O amplă anchetă internațională condusă de Parchetul European (EPPO) în Veneția, Italia, a dus la desfășurarea a zeci de percheziții, confiscări și la arestarea a 22 de persoane în Italia, Austria, România și Slovacia. În cadrul acestei anchete, o presupusă organizație criminală este suspectată că ar fi fraudat aproximativ 600 de milioane de euro din Fondul de Redresare și de Reziliență al UE destinat Italiei, conform Politico.

Parchetul European investighează peste 20 de persoane din Italia, Austria, România și Slovacia într-un caz amplu de fraudare a sumelor de bani destinate Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform Politico, grupul infracțional a utilizat metode avansate, inclusiv inteligență artificială, pentru fabricarea de documente false.

La solicitarea procurorilor europeni, 150 de ofițeri din unitățile de poliție financiară și fraudă au reținut opt persoane, în timp ce alte 14 au fost plasate în arest la domiciliu în urma unei anchete transfrontaliere privind o presupusă rețea care ar fi fraudat 600 de milioane de euro din PNRR-ul Italiei.

În cadrul perchezițiilor, au fost confiscate mai multe bunuri, inclusiv mașini Lamborghini și Porsche, ceasuri Rolex, aur și bijuterii, precum și un Lamborghini, un Porsche și un Audi Q8. De asemenea, poliția a identificat și a pus sechestru pe apartamente și vile.

Italia, cel mai mare beneficiar de fonduri Post-Covid

Italia este cel mai mare beneficiar al fondului de redresare economică post-COVID al UE, însă guvernul se confruntă cu dificultăți în a respecta termenele de finalizare a proiectelor.

Gruparea infracțională este compusă din profesioniști cu experiență în obținerea de finanțare publică și este suspectată că a ajutat la obținerea de numerar pentru proiecte în valoare de zeci de milioane de euro, destinate îmbunătățirii competitivității și digitalizării companiilor italiene.

Operațiunile desfășurate joi au avut loc în toată Europa, cu participarea forțelor de poliție din Slovacia, România și Austria, precum și a Parchetului European (EPPO).

Numărul investigațiilor privind fraudele legate de fondurile de redresare ale UE a crescut în 2023, conform raportului anual al EPPO, care este responsabil de investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. Mai mult de 200 de investigații privind fraude au fost deschise anul trecut în legătură cu PNRR, care valorează mai mult de 800 de miliarde de euro. Aceste dosare reprezintă acum aproximativ 15% din toate investigațiile de fraudă gestionate de EPPO.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor