logo
RNTV Live

Apel către pietoni! NU vă (mai) aruncați pe trecere!

Apel către pietoni! NU vă (mai) aruncați pe trecere!
Ciprian Radu

Apel către pietoni! NU vă (mai) aruncați pe trecere!

Trei accidente în care au fost loviți pietoni aflați pe trecere s-au produs duminică seară și luni dimineață în Ploiești. 

Două dintre ele, ambele grave, au fost înregistrate duminică, la interval de nici două ore, pe ACEEAȘI trecere de pietoni din Bariera București! Una dintre victime a decedat.

În orice situație în care pietonul este lovit pe trecere, este indiscutabil că vina îi aparține, în totalitate șoferului.

Dar.

Pietonii (în special cei în vârstă sau cei care nu avut niciodată permis de conducere) ar trebui să fie conștienți de faptul că prioritatea pe trecere nu le garantează și siguranța.

Chiar dacă au dreptul să treacă și – repet – șoferul se face vinovat în TOATE cazurile, pietonii trebuie să-și ia propriile măsuri de precauție.

Iată câteva dintre ele:

*Regula de bază este să vă asigurați chiar și atunci când traversați pe zebră!

Și, în niciun caz, NU VĂ (MAI) ARUNCAȚI pe trecere! A traversa ostentativ prin fața unui șofer neatent sau a unuia agresiv vă poate costa viața sau integritatea corporală pe viață! Gândiți-vă că pedeapsa prevăzută de lege pentru șofer nu poate echilibra suferința dumneavoastră și/sau a celor dragi! Pur și simplu, NU se merită să demonstrați că aveți dreptate!

*De fiecare dată când vreți să traversați strada, asigurați-vă că șoferii mașinilor care se apropie v-au observat. Și că mașina se află în reducere de viteză! Angajați-vă definitiv în traversare, doar atunci când sunteți siguri că nu este niciun pericol!

*Gândiți-vă că, în unele cazuri, nu toate mașinile vă acordă prioritate! La drumurile cu două benzi pe sens, de exemplu, nu uitați să vă asigurați încă o dată. Înainte să depășiți zona de siguranță oferită de mașina oprită să vă acorde prioritate!

*Luați în calcul faptul că, în zonele aglomerate, sunt mașini parcate care obturează vizibilitatea șoferilor din trafic. Fiți cu atât mai mult mai atenți! Cazul trecerii de la Timken este elocvent. Sunt și mașini parcate și separatoare de sens care împiedică vizibilitatea.

*De asemenea, luați în calcul starea carosabilului! În condiții de iarnă, încercați să nu treceți, dacă mașina se află prea aproape, obligând șoferul să frâneze brusc!

Sunt doar câteva elemente care țin de instinctul de conservare al fiecăruia.

Pentru șoferii indisciplinați, există polițiștii care le taxează abaterile. Nu putem avea însă câte un echipaj la fiecare trecere, 24 din 24!

Așa că, atenție mare! Traficul a crescut exponențial în ultimii ani și se poate desfășura mai bine și mai în siguranță doar cu înțelegere din ambele părți, șoferi și pietoni!

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor