logo
RNTV Live

Arc peste timp: primul 1 Mai muncitoresc, sărbătorit în urmă cu 79 de ani

beed434f137ab8f15d884a9e90ca80a0
Erika Stoica

În urmă cu 79 de ani, în anul 1945, a fost sărbătorit primul 1 Mai muncitoresc în România. Această sărbătoare a fost instituită și promovată de către partidul comunist, care își propunea să mobilizeze cât mai mulți muncitori pentru a susține o acțiune de amploare.

Originea acestei zile remarcabile se află în mișcarea sindicală din Chicago din secolul al XIX-lea. La data de 1 mai 1886, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei au ieșit în stradă pentru a solicita reducerea zilei de muncă la 8 ore. Protestele au culminat cu un tragic incident în Piața Haymarket din Chicago, soldat cu pierderi umane și numeroase victime. Însă sacrificiul acestor oameni a fost apreciat, conducând la stabilirea zilei de 1 Mai ca o zi internațională a muncitorilor.

Astfel, greva de la Chicago și mișcarea sindicală care a urmat în întreaga Americă au dus la adoptarea normei de 8 ore de muncă pe zi. Această realizare a fost recunoscută la nivel mondial, iar doi ani mai târziu, la Paris, social-democrații afiliați la Internaționala a II-a au oficializat data de 1 Mai drept ziua internațională a muncitorilor.

De atunci și până în prezent, Ziua Internațională a Muncii, sărbătorită la 1 Mai, a devenit un simbol al luptei și solidarității muncitorilor din întreaga lume, marcând importanța drepturilor și condițiilor de muncă adecvate pentru toți angajații.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor