logo
RNTV Live

Astăzi, creștinii sărbătoresc Duminica Floriilor. Tradiții și semnificații înaintea Paștelui

cruce biserica
Erika Stoica

Astăzi, în întreaga lume creștină, se celebrează Duminica Floriilor, o sărbătoare plină de semnificație și tradiții care precede marea sărbătoare a Paștelui. Este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat triumfător în Ierusalim, fiind întâmpinat de mulțime cu ramuri de finic (curmal) în mâini.

Conform tradiției, creștinii merg la biserică pentru a primi ramuri de salcie sfințite, simbol al biruinței și al vieții noi. Aceste ramuri sunt considerate magice și se crede că aduc sănătate și prosperitate în casele credincioșilor. Ele sunt așezate lângă icoane și păstrate acolo până după Paște.

Pe lângă semnificația religioasă, Duminica Floriilor marchează și începutul Săptămânii Patimilor, perioada în care creștinii comemorează patimile, moartea și învierea Mântuitorului.

Tradițiile populare din această zi includ și dezlegarea la pește, iar pe mesele românilor nu trebuie să lipsească preparatele din pește. Se spune că cei care mănâncă pește în această zi vor avea noroc și se vor vindeca de orice boală.

Totodată, există și superstiții legate de această zi. Se crede că curățenia în casă și spălarea rufelor sunt interzise în Duminica Floriilor, altfel aducând ghinion pentru tot anul. De asemenea, se spune că vremea din această zi va fi oglinda vremii de Paște.

Astfel, în această zi specială, creștinii își amintesc de momentul triumfal al intrării lui Iisus în Ierusalim și încep pregătirile pentru sărbătoarea cea mare a Învierii.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor