logo
RNTV Live

Astăzi este cea mai lungă zi din an. Totul despre debutul verii astronomice şi tradiţiile din această zi

sanzienele_2018_81304000-1-660×400
Mihai Constantinescu

Astăzi este cea mai lungă zi din an. Totul despre debutul verii astronomice şi tradiţiile din această zi

Zi importantă astăzi. Este cea mai lungă zi din an, solstiţiu de vară,  eveniment care marchează debutul verii astronomice.

Vineri, 21 iunie 2019, este cea mai lungă zi a anului 2019, eveniment care marchează debutul verii astronomice.

Sărbătoare păgână iniţial, dedicată solstiţiului de vară, ea coincide şi cu ziua “Naşterii Sfântului Ion Botezătorul” din calendarul ortodox şi catolic, notează descoperă.ro

Solstiţiul de vară este asociat, în România, cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor şi ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie. Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar. Poartă în unele locuri şi numele “Cap de vară”.

Imaginaţia populară a închipuit Sânzienele ca pe nişte fete foarte frumoase, care trăiesc îndeobşte prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, jucând.

Totodată, se spune că, în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană, potrivit sursei citate.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2019. Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi “Amuţitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară sau de Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Calendarul, până în 2030, al SOLSTIŢIULUI DE VARĂ:

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/prahova-povestea-celui-mai-faimos-hotel-de-la-munte-care-a-inceput-in-urma-cu-87-de-ani/?fbclid=IwAR3tU76RaMh1OQgE59islkdkyq_WF0kDN26UGw8DtljzvZcEDw2_ri8xc3E

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor