logo
RNTV Live

Bilete de tratament puţine

tratament_balnear
Raluca Eparu

Judeţul Prahova a primit de la Casa Naţională de Pensii 631 de bilete de tratament pentru perioada care începe cu 24 iulie. Dintre acestea doar 82 sunt gratuite, fiind acordate potrivit legii anumitor categorii de beneficiari-veterani, persecutaţi politic, persoane cu handicap.

tratament

De la începutul acestui an şi până acum, Prahova a primit doar 4.467 de bilete de tratament, dintre care 608 au fost gratuite. Cererea este mult mai mare decât numarul biletelor acordate. De la începutul anului şi până acum, pensionarii prahoveni, dar şi angajaţii au solicitat 9.800 de bilete de tratament, cele mai multe fiind pentru perioada de vară. “Cele mai solicitate staţiuni în această perioadă sunt cele de la Covasna, Vatra Dornei, Felix, Olăneşti, Mangalia, Saturn, Eforie. În acest an, faţă de anii precedenţi avem foarte puţine bilete pentru staţiunile de pe litoral, iar solicitările cele mai multe sunt tocmai pentru mare. sunt foarte puţini cei care înţeleg că biletele de tratament se acordă pe baza trimiterii de către un medic pentru o anumită afecţiune. Noi nu suntem agenţie de turism, să acordăm bilete unde vrea pensionarul, ci fiecare primeşte bilet pentru afecţiune de care suferă. Dacă este cardiac, nu i se va recomanda niciodată să meargă la mare, de exemplu”, a declarat Graţiela Chiţu, purtătorul de cuvânt al  Casei de Pensii Prahova.

Repartizarea biletelor de tratament balnear nu se mai face in functie de ordinea depunerii cererilor, ci in baza unui punctaj in care intră mai multe condiţii-cuantumul pensiei, categoria de pensie, frecventa cu care a mers la tratament balnear in ultimii 2 ani, dar si gradul de handicap, daca are. Cei care nu s-au încadrat pentru staşiunile dorite, pot fi repartizaţi la cerere pentru staţiunile care rămân. Există, însă, multe programe pentru seniori pe care le puteţi afla în agenţiile de turism. “În afara programelor deja consacrate “O săptămână de refacere” şi “Decada Balneară” care sunt în extrasezon, hotelierii din staţiunile balneo vin cu tot felul de oferte de nerefuzat. Un pachet de 10 nopţi cazare pleacă de la 1.000 de lei persoană pentru cazare cu pensiune completă şi tratament, într-un hotel de 3 stele. cred că este avantajos pentru cei care nu pot sai nu au prins un bilet prin casele de pensii”, spune Florin Paraschiv, dir.agentiei de turism. Biletul prin casele de pensii este pentru 16 zile cu tratament, în funcţie de afecţiune, cazare şi masă, în general în hoteluri de două şi trei stele. Preţul este însă mult mai mic decât pentru biletele luate prin agenţii de turism. De exemplu, o persoană cu o pensie de 450 de lei va plăti jumătate din această sumă pentru un bilet de tratament. În această perioadă, după ce au fost afişate listele pentru seria 11 de plecare, rămân bilete de tratament pe care nu le-a solicitat nimeni înainte.

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor