logo
RNTV Live

Ce naiba am făcut în ultimii 78 de ani?

victor (4)
Victor Preda

Vara aceasta s-a vorbit foarte mult despre necesitatea construirii unui nou spital la Ploiești. Să fie municipal, au zis unii, alții au plusat și au prezentat proiectul unui spital regional, dar asupra unui lucru a fost toată lumea de acord: chiar trebuie un spital nou! Plecând de la această idee și de la declarația primarului Adrian Dobre conform căreia se va face un studiu de prefezabilitate, vă supun atenției câteva date interesante.

Acum 78 de ani, în 1938, Prahova avea aproximativ 550.000 de locuitori. La Ploieşti funcţionau cinci spitale de stat, Spitalul de copii “Predingher”, Spitalul de  chirurgie “Schuller”, Spitalul “Gheorghe şi Ana Constantinescu”, Spitalul de contagioşi şi Spitalul de boli interne. Alte patru spitale de stat tratau bolnavii din judeţ la Câmpina, Filipeştii de Târg, Vălenii–de-Munte şi Urlaţi. Pe lângă acestea, Ploieştiul, Azuga şi Câmpina aveau câte un spital comunal. Se pare  că nu era de ajuns, deoarece Eforia spitalelor civile întreţinea la Ploieşti Spitalul “Boldescu” şi la Sinaia Spitalul “Dr. I. Cantacuzino”. La Ploieşti mai erau două sanatorii şi un spital de tuberculoşi. La Măneciu-Ungureni funcţiona Preventoriul “Dr. Gomoiu”. În total 15 spitale, două sanatorii și un preventoriu.

În judeţ mai erau 14 dispensare de stat şi 18 dispensare comunale, două dispensare comunale pentru copii şi, după cum cereau vremurile, un ambulator comunal antiveneric la Ploieşti. Pe lunga listă a instituţiilor medicale care funcţionau în Prahova în 1938 se mai adaugă alte şase dispensare ale Casei de Asigurări Sociale la Ploieşti, Azuga, Buşteni, Sinaia, Câmpina, Urlaţi, un dispensar CFR la Sinaia, 11 dispensare particulare şi două leagăne pentru copii la Măgureni şi Brebu.

Acum Prahova are peste 700.000 de locuitori și 18 spitale, majoritatea fiind de gradul V, adică mai rău nu se poate. Cel mai bine cotat spital, gradul III, este exact cel care generează periodic scandaluri care deschid jurnalele de știri ale televiziunilor naționale, Spitalul Județean de Urgență. Știu, medicina a avansat teribil în ultimii ani și medicii sunt mult mai eficienți, dar nu despre asta e vorba! E vorba despre atitudinea față de sănătatea oamenilor și despre respectul pe care îl merită cei care susțin sistemul de sănătate, noțiuni pe care le regăsesc în 1938 și care lipsesc în 2016. Ce naiba am făcut în ultimii 78 de ani?

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor