logo
RNTV Live

Ce păţeşti dacă ai chiriaşi şi nu declari la ANAF. Pedeapsă usturătoare

Şi-a închiriat apartamentul şi s-a ales cu dosar penal
Mihai Constantinescu

Ce păţeşti dacă ai chiriaşi şi nu declari la ANAF. Pedeapsă usturătoare.

Din dorinţa de a face mai mulţi bani, mulţi cetăţeni aleg să-şi închirieze locuinţa. Banii vin uşor, lunar, unde mai pui că în cele mai multe cazuri, când se bate palma cu chiriaşul,  poţi cere ca şi garanţie chiria în avans pe trei luni.

Pentru proprietar acest lucru înseamnă venituri în plus, pentru ANAF înseamnă o ilegalitate, care poate fi pedepsită în cel mai aspru mod cu puţinţă.

Doar unul din 10 proprietari care îşi închiriază locuinţele merge la ANAF să depună declaraţia de venit din chirie. În luna februarie proprietarii au plătit Fiscului venituri din închirierea bunurilor pentru aproximativ 200.000 de imobile. Numărul locuinţelor închiriate este însă mult mai mare. Pe de altă parte, Fiscul poate să demonstreze că un proprietar încasează bani din chirie, doar în urma unei sesizări.

Orice chire ar trebui declarată, altfel proprietarul se poate alege cu dosar penal. Regulile sunt foarte stricte şi dacă este vorba de o chirie foarte mică, de 100 de lei, spre exemplu.

Dosarul penal nu este însă singurul risc pe care şi-l asumă un proprietar atunci când nu încheie un contract de închiriere. Puţini ştiu că, în cazul în care chiriaşul refuză să mai plătească, singura modalitate de evacuare este un ordin pe care nu îl poate da decât instanţa.

sursa digi24.ro

sursa foto Obiectiv Vocea Brăilei

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor