logo
RNTV Live

Ce trebuie înteles despre OUG privind GRAŢIEREA

Mihai Constantinescu

În cazul în care cele două propuneri, de grațiere și modificare a Codului Penal, ar fi adoptate, atunci vor fi graţiate pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat doar dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunţurile vor fi valabile până la şase luni de la comiterea faptelor.

Legea nu va închide ochii atunci când va fi vorba despre condamnări pentru violenţă, aşa cum sunt: omor, omor calificat şi viol.

Sunt exceptate de la graţiere, în limita a cinci ani, şi faptele de corupţie, fapte ce vizează securitatea naţională şi infracţiuni economice.

Se poate acorda graţiere pentru jumătate din pedeapsă pentru persoanele care au împlinit 60 de ani, pentru femei însărcinate, persoane cu anumite afecţiuni cronice, persoane care au copii mai mici de 5 ani în întreţinere.

O condiţie importantă este că această graţiere depinde de plata integrală a prejudiciului către părţi civile, bugetul de stat, instituţii publice.

În ceea ce priveşte a doua parte a proiectului, modificări legislative în Codul penal, prima se referă la abuzul în serviciu. Astfel, se introduce un prejudiciu de la care se cercetează abuzul în serviciu cu încălcarea legii – 200.000 de lei, însă pedeapsa ar scăderea la doar trei ani.

Altfel fiind spus, de aceste modificări s-au putea bucura nume grele din politica românească. Ne referim aici la Elena Udrea, Dan Voiculescu, fostului procuror-şef al DIICOT Alina Bica,fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.

În cazul fostului procuror-şef al DIICOT Alina Bica, spre exemplu, dacă s-ar adopta cele două ordonanţe de urgenţă, ar fi anulate denunţurile făcute împotriva acesteia de fostul consilier Ionuţ Mihăilescu şi de omul de afaceri Ovidiu Tender în dosarul în care Bica este judecată pentru luare de mită şi participaţie improprie la infracţiunea determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu. Ea a fost trimisă în judecată pe 25 septembrie 2015 în acest dosar, alături de fostul şef al ANAF Şerban Pop şi de omul de afaceri Horia Simu. Fostul procuror Alina Bica ar scăpa de acuzaţiile de abuz în serviciu în dosarele în care este trimisă în judecată în cazul despăgubirilor frauduloase de la Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP).

Pentru Liviu Dragnea, un alt exemplu  de persoană direct beneficiară a modificărilor, abuzul în serviciu nu ar mai fi infracţiune. În cazul său, prejudiciul este de 108 .000 de lei, sub pragul de 200.000 impus de noul proiect de lege privind abuzul în serviciu.

sursa news.ro

foto cu caracter ilustartiv

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor