logo
RNTV Live

Cinci motive pentru care trebuie să ajungi la Valea Călugărească

Cinci motive pentru care trebuie să ajungi la Valea Călugărească
Mihai Constantinescu

Dacă eşti genul care preferă să se bucure de fiecare week-end în parte, atunci îţi oferim o idee despre un loc minunat în care ai putea petrece câteva ore de relaxare sau poate un întreg sfârşi de săptămână.

Sunt multe motivele pentru care ar trebui să alegi o excapadă la Valea Călugărească, dar noi am ales doar cinci dintre ele.

Pe primul loc se află obiectivele turistice. Conacul Matac, trebuie vizitat măcar o dată în viaţă.  A fost construit intre 1901-1903, pe fosta moşie Cantacuzino, de către inginerul Barbu Matac,înalt funcţionar (ministru adjunct) la Căile Ferate Române. În 1984, locul a fost ales pentru a se filma scene din filmul romanesc “Secretul lui Bachus”.

Biserica Izvorul Tămădurii este un alt motiv pentru care ar trebui să alegeţi Valea Călugărească pentru o excursie. Are o vechime de 124 de ani şi a fost construită după planurile renumitului arhitect Ion Mincu (fondatorul şcolii române de arhitectură). Biserica a fost construită pe locul alteia, care fusese ridicată în anul 1806 şi demolata in 1893, ca urmare, probabil, a avariilor suferite în urma cutremurului din ianuarie 1893. Pisania bisericii consemnează în piatră, deasupra uşii de la intrare: „ACEST SFÂNT LOCAŞU CU HRAMUL IZVORUL TĂMĂDUIRII ŞI SFÂNTUL GEORGE S-A CLĂDIT ÎN ANUL 1893 CU CHELTUIALA COLONELULUI GEORGE GHIURGIU ŞI A SOŢIEI SALE ELENA DUPA PLANUL ARHIT. I. MINCU PREOT S.S.P. RĂDULESCU”.

Trebuie vizitat şi Muzeul “Crama 1777”. Sala mare a muzeului, cu pereţi din lemn şi podea din cărămidă, găzduieşte colecţia de instrumente folosite în domeniul viticol: tocitori, zdrobitoare, teascuri, pompe pentru vin, pompe pentru pucioasă, un butoi de mari dimensiuni (budană), chiar şi un plug. Pe lângă aceste obiecte, mai există un atelier de dogărie (unelete folosite la prelucrarea lemnului), o colecţie de etichete vechi, dar şi o vinotecă, unde sunt incluse vinuri premiate din zona Dealu Mare.

DSC09393

Pe locul doi se află vinurile renumite de aici. Poţi degusta Feteasca Neagră, “ambasadorul vinurilor românești” sau multe alte vinuri create cu multă pasiune de specialiştii de aici.

DSC09309

Pe locul trei se află locurile inedite unde poti lua masa. Gândeşte-te că poţi mânca bucate alese alături de cei dragi lua masa întru loc de poveste, în Conacul Domniţei Ralu.

Locul patru este deţinut de posibilitatea de a te caza. Dacă vrei să rămâi peste noapte, ai posibilitatea de a te caza.

Nu în ultimul rând, gânditi-vă cât de aproape este Valea Călugărească de Ploieşti. Practic este la doar o aruncătură de băţ de Ploieşti, plus că traficul este destul de lejer.

sursa visit prahova.ro 

foto cu caracter ilustrativ

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor