logo
RNTV Live

Cine ia campionatul? Toate calculele luptei la titlu

hagi_viitorul
Ciprian Radu

Viitorul lui Hagi, Dinamo și FCSB au rămas în cursa pentru titlu.

Calcule

Viitorul s-a impus în fața Craiovei, la Pitești, cu scorul de 1-0 și a revenit pe primul loc în Liga I. Dinamo s-a impus și ea, clar, cu 3-0, în partida cu CFR Cluj, tot în deplasare. FCSB joacă astăzi (luni, 8 mai) la Astra Giurgiu. Dacă pierde, iese din calcule înaintea ultimei etape.

Viitorul are 41 de puncte, Dinamo are 39, iar FCSB, 38 și meciul cu Astra de disputat. Partida este programată de la ora 20.30.

Viitorul campioană

FC Viitorul ia titlul dacă va câștiga cu CFR Cluj, în meciul de sâmbătă, 13 mai, de la Ovidiu, indiferent de celelalte rezultate.

Viitorul mai are o șansă în plus. Și dacă termină la egalitate de puncte cu FCSB, următorul criteriu de departajare îl reprezintă întâlnirile directe. Elevii lui Hagi stau mai bine: 3-1, la Ovidiu și 1-1, pe ”Arena Națională”.

FCSB campioană

FCSB devine campioană dacă câștigă ambele partide pe care le mai are de disputat, cu Astra, la Giurgiu  (luni, 8 mai) și cu CS U Craiova (sâmbătă, 13 mai), ”Arena Națională” iar Viitorul nu se impune în fața echipei CFR Cluj în ultima rundă.

Dinamo campioană

Dinamo trebuie să câștige meciul din ultima rundă cu Astra, iar FCSB și Viitorul să se încurce. La egalitate de puncte cu Viitorul, Dinamo va deține supremația, datorită celor două rezultate directe din play-off: 2-1 și 0-0. Dinamo are avantaj și față de FCSB, datorită golaverajului.

Există și varianta în care FCSB și Dinamo să termine la egalitate, pe primele două poziții. Dacă FCSB ar remiza cu Astra, după care ar câștiga meciul cu oltenii, Dinamo s-ar impune în fața giurgiuvenilor iar Viitorul ar pierde acasă cu CFR. În aceste condiții, departajarea se va face în funcție de golaveraj. În acest moment, Dinamo stă mai bine (14-7), față de FCSB (11-7).

Egalitate în 3

Există și varianta ca la finalul play-off-ului cele trei echipe să termine la egalitate de puncte. FCSB ia patru puncte din ultimele două partide, Dinamo câștigă cu Astra iar Viitorul remizează cu CFR Cluj. S-ar ajunge astfel ca toate trei echipele să termine play-off-ul cu 42 de puncte.

În aceste condiții, se va face un clasament exclusiv între cele 3, pe baza confruntărilor directe din play-off, fiindcă toate au terminat sezonul regulat cu punctaj impar. Aici, câștig de cauză ar avea Dinamo, care ar termina pe primul  loc și ar deveni campioană.

Caz de baraj

Dacă Viitorul va pierde meciul cu ardelenii, Dinamo se va impune în fața Astrei iar FCSB va lua doar patru puncte din ultimele două meciuri, atunci Dinamo și FCSB ar termina le egalitate de puncte, 42.

Cum ambele au intrat în play-off cu punctaj impar și au câte o victorie în meciurile directe cu 2-1, putem ajunge în situația ca cele două rivale să joace baraj pentru a decide campioana, cu condiția ca ele să aibă același golaveraj la finalul sezonului. Acum, Dinamo are golaveraj 14-7, în timp ce FCSB are 11-7.

Criteriile de departajare

  1. Dacă s-a terminat sezonul regulat cu punctaj par sau impar, prioritate au echipele care au terminat cu punctaj par.
  2. Meciurile directe din play-off/
  3. Golaverajul din întâlnirile directe din play-off.
  4. Golaverajul general din play-off.
  5. Meci de baraj.

 

Sursa: Analiză Digisport

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor