logo
RNTV Live

Colţ de rai transformat în rampă de gunoi. Consecinţele unei societăţi fără leac

Munţii Retezat Sursa; adevarul.ro
Daniel

Imaginea noului turist român. Cocalarul de pădure

Imagini desprinse parcă dintr-o rampă de gunoi au fost filmate zilele acestea în Parcul Naţional Retezat, în Poiana Pelegii. Un hunedorean a surpins în fotografii, mormanele de gunoaie lăsate în urmă de turiştii care au profitat de vacanţa de Sfânta Maria.

Colţul de rai înconjurat de munţi, păduri şi cascade este un loc preferat de către mulţi turişti. Cei mai mulţi aleg să vină cu maşina până aproape de inima muntelui, însă la plecare lasă în urmă saci întregi cu gunoaie.

Un copil a vrut să tragă un semnal de alarmă

Tot în imaginile surprinse de către hunedoreanul supărat pe aşa-zişii iubitori ai muntelui, apare mesajul unei fetiţe în vârstă de numai 8 ani. Copilul a lăsat un afiş lipit pe foişorul din poiana, pentru a încerca să oprească nesimţirea celor care continuă să distrugă frumuseţea acestui loc.

Gunoaiele lăsate atrag urşii la poalele muntelui

„Majoritatea gunoaielor sunt aruncate de turiştii de picnic, veniţi la o bere sau/şi la un grătărel. Toţi vin cu maşinile, aşa că aduc fără nici un efort fizic tot ce le trebuie. După terminarea distracţiei, în loc să pună resturile într-o pungă, în portbagaj, preferă să le arunce cu nesimţire în locurile care tocmai i-au găzduit sau chiar în albia răului. Data viitoare când vin, tot ei strâmbă din nas că e mizerie în locul de campare. Mă întreb: dacă pot aduce 10 kilograme de alimente, cum nu pot lua înapoi 500 grame de resturi şi ambalaje?

Ştiţi care va fi urmarea: urşii se vor învăţa cu mâncarea lăsată de vizitatori şi vor veni tot mai des în locurile de campare şi la casele de vacanţă înşirate pe malul Râului Mare. Cine va fi atunci vinovat că ursul va sfâşia corturile şi va înfăşca mâncarea din rucsac, rănind, poate, proprietarul? Sau că va omorî un om, cum s-a întâmplat în Bucegi. Din păcate, vor avea de suferit şi montaniarzii adevăraţi, mari iubitori de natură, cei care vin cu rucsacul în spate să se bucure de linişte în Retezat. Aceştia sunt întotdeauna bineveniţi în parc.

Pe ceilalţi îi indrumam spre propria lor curte pe care n-au decât s-o şi paveze cu pet-uri dacă au chef. Astfel de (ne)oameni nu au ce căuta într-un parc naţional”, informează reprezentanţii PNR.

Imagini surprinse înanite de dezastru

Ce trebuie să ştie turiştii care ajung în Retezat

Administraţia Parcului Naţional Retezat şi salvamontiştii oferă următoarele recomandări:

– ca să nu vă rătăciţi şi să fiţi ajutaţi în caz de nevoie, mergeţi doar pe traseele marcate; – scoateţi deşeurile afară din parc şi depozitaţi-le la container, chiar şi cele biodegradabile, pentru a nu atrage urşii;

– campaţi doar în locurile permise, fără a săpa şanţuri în jurul cortului şi fără a distruge plantele;

– lăsaţi-vă câinele acasă sau, dacă nu se poate acest lucru, ţineţi-l tot timpul în lesă, pentru a nu deranja animalele sălbatice şi puii lor;

– protejaţi vieţuitoarele din apele Retezatului şi nu vă spălaţi cu săpun ori detergenţi în râuri; – pentru a fi de folos şi altora, lăsaţi aşa cum găsiţi semnele de marcaj, săgeţile şi stâlpii de marcaj, panourile indicatoare, refugiile şi alte dotări turistice;

– refugiile şi adăposturile montane sunt menite să ofere adăpost celor surprinşi de vreme rea,  nu sunt locuri potrivite pentru chefuri.

Citeşte şi:

Valea Doftanei, stațiune turistică! 500 de locuri de cazare/ VIDEO

Turiştii petrec în “Oraşul rulotelor.” Locul din Prahova cu terapie gratis

 

Citeste mai mult: adev.ro/ousrr2

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor