logo
RNTV Live

Comunitățile cu mai mult de 2000 de locuitori vor beneficia de extinderea sistemelor de apă și canalizare

apa-calda-
Constantin Corina

Astăzi, Guvernul a aprobat memorandumul pentru semnarea contractelor de finanțare a proiectelor destinate extinderii sistemelor de apă și canalizare în localitățile cu peste 2000 de locuitori, prin intermediul PNRR.

Prin acest memorandum aprobat de Executiv se permite contractarea tuturor proiectelor selectate, respectând bugetul alocat conform Hotărârii de Guvern nr. 1235/2022 și Ordonanței de Urgență nr. 124/2021.

De asemenea, se aprobă utilizarea sumei neutilizate din supracontractarea inițială a primului apel de proiecte, în valoare de 19,7 milioane euro, pentru a completa finanțarea necesară realizării a 148,6 km de rețele de alimentare cu apă. Acestea sunt necesare pentru atingerea obiectivului final de 1.282 km de rețele de apă. În consecință, se vor încheia contractele corespunzătoare celor 225 de proiecte care au trecut de etapa de selecție a apelului, astfel încât să fie îndeplinite noile ținte stabilite prin revizuirea PNRR-ului.

„Avem prin Planul Național de Redresare și Reziliență un buget consistent pentru investiții din Componenta din PNRR dedicată Managementului Apei, investiții care contribuie la dezvoltarea și extinderea sistemelor de canalizare și epurare a apelor uzate urbane și a sistemelor de alimentare cu apă. Cele peste 200 de proiecte selectate vor aduce beneficii extraordinare locuitorilor din localitățile cu peste 2000 de locuitori echivalenți”, a declarat Mircea Fechet.

Pentru a implementa Investiția privind „Extinderea sistemelor de apă și canalizare în localități cu peste 2.000 de locuitori echivalenți”, noile ținte sunt de 1.282 km de rețele de alimentare cu apă și 2.003 km de rețele de canalizare.

Acestea se aplică în localitățile prioritizate conform Planului accelerat de conformare cu directivele europene, respectând dispozițiile Legii serviciului de alimentare cu apă și canalizare nr. 241/2006, republicată, cu toate modificările și completările ulterioare, până la data de 30 iunie 2026.

Finanțarea totală alocată pentru acest proiect este de 780 de milioane euro, inclusiv 600 de milioane euro din fondurile PNRR, la care se adaugă 180 de milioane euro provenite din supracontractare, reprezentând 30% din totalul finanțării.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor