logo
RNTV Live

Conacul din Prahova care apare într-un celebru film românesc, poate deveni atracție turistică. Gheorghe Dinică a luat masa pe terasa lui / FOTO – VIDEO

conacul Matac
Oana Stoica

Valea Călugărească ascunde o mulțime de atracții turistice.

La Valea Călugărească, o bijuterie arhitectonică, veche de peste 114 ani, a fost lăsată în paragină și se degradează văzând cu ochii.

Este vorba despre Conacul lui Matac, care face parte din patrimoniul național. Conacul a fost construit între anii 1901-1903, pe fosta moşie Cantacuzino de către inginerul Barbu Matac. Matac era înalt funcţionar la Căile Ferate Române.

O clădire frumoasă, cu o terasă generoasă înconjurată de coloane.

În interior se mai văd piese vechi de mobilier și lampadare.

GALERIE FOTO:

Frumusețea conacului i-a atras și pe realizatorii unui celebru film românesc. În 1984, la Valea Călugărească, pe terasa conacului Matac au fost filmate scene din ”Secretul lui Bachus”. Gheorghe Dinică, în rolul directorului de IAS, Gheorghe Cercel, este în film proprietarul conacului.

Iată secvența:

Conacul Matac, inclus în lista obiectivelor aflate pe „Drumul Vinului”, ar putea deveni punct de atracție pentru turiști.

Acum șapte ani, printr-o colaborare între Consiliul Județean Prahova, primăria Valea Călugărească și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație din Valea Călugărească, au fost demarate lucrări de reabilitare ale conacului.

Chiar se dorea ca după reabilitarea clădirii, la conac să fie organizate degustări de vinuri pentru turiști. totul s-a terminat însă cu un scandal legat de licitația prin care a fost de ales constructorul. Așa că lucrările s-au încheiat înainte să înceapă.

În 2019, la insistențele autorităților locale, care vedeau cum se degradează rapid conacul, Consiliul Județean a reparat acoperișul, ca să nu mai plouă în interior. Atât! Iar conacul a rămas închis.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor