logo
RNTV Live

Cum a fost căpușat CSM. Vezi ce om din primărie a girat totul / FOTO DOCUMENTE – VIDEO

CSM
rnews

Vacă bună de muls, Clubul Sportiv Municipal a fost căpușat de-a lungul timpului din tot mai multe direcții, astfel încât sumele mari de bani care erau destinate în cea mai mare parte sportivilor s-au pierdut mai mult pentru interesul altora.

Ancheta promovată de RepublikaNews vrea să demonstreze destule dintre aceste netrebnicii, acțiuni girate de către directorul economic Nicoleta Crăciunoiu, nimeni altul decât personajul rămas în funcție dar care uită cum, odată, pe aceleași subiecte, semnăturile sale erau valabile, chiar adevărate litere de lege!

Iar astăzi, această doamnă refuză să debloce, prin semnătură, sumele de bani rezervate funcționării în deplină legalitate a CSM-ului… Preferând, astfel, să dea tonul marșului mortuar al sportului ploieștean, nu înainte ca municipalitatea să fie lăsată cu gaură în buget, sume mari de bani urmând a fi plătite către sportivii care și-au cerut dreptatea în instanță! Și au și câștigat!

În timp ce “Doamna de Fier” este păstrată în funcție și-și poate face mendrele după bunul plac, sportul de performanță din oraș a dispărut iar viitorul clubului este mai degrabă unul sumbru, activitatea la acest moment fiind susținută doar prin contribuția părinților copiilor care activează în cadrul secțiilor clubului…

În urmă cu câțiva ani, directorul economic al Primăriei Ploiești, Nicoleta Crăciunoiu, aviza bugetul CSM fără nicio problemă. Toți acești bani au plecat de la primărie către club cu girul lui Crăciunoiu. Paradoxal, acum, când sportivii au rămas fără baze sportive iar fenomenul din Ploiești este pe cale de dispariție, aceeași Nicoleta Crăciunoiu susține că este ilegală finanțarea CSM. Dar, ne întrebăm legitim, atunci când zeci de mii de euro au fost plătiți către Dentirat și Mihai Băican nu mai era ilegală finanțarea?

Vezi mai jos contractele încheiate între CSM Ploiești și Dentiran Hospital, CMI Băican Mihai Sebastian, dar și situația plăților efectuate de către CSM pentru Dentirad.

Cum a ajuns CSM dependent de serviciile medicale ale Dentirad

Prin medicina sportivă s-au scurs grămezi de bani cu girul Nicoletei Crăciunoiu, fostul și actualul director economic al primăriei Ploiești. Personaj principal era la acea vreme , și ne referim aici la perioada 2013 – 2015, medicul Mihai Băican, alături de societatea Dentirad, firmă cu sediul în Plopeni.

La deschiderea clinicii Dentirad, unul dintre angajații noului spital era și fostul manager al spitalului de stat, medicul Mihai Băican, care acorda consultaţii de medicină sportivă contra sumei de 80 de lei. Același medic a ajuns ulterior la CSM unde, pe lângă doctor sportiv, a devenit și coordonator la handbal!

Pe firul logicii momentului acela, CSM a avut în derulare un contract cu SC Dentirad Hospital SRL, înțelegere încheiată pe 15 septembrie 2014 pentru o periodată de un an, prelungită ulterior cu încă 12 luni! Prin contract (foto jos), Dentirad se angaja să asigure un pachet de servicii medicale lunar și asistență medicală pe perioada desfășurării competițiilor sportive în bazele sportive din administrarea beneficiarului, a reuniunilor hipice pentru calificare, clasare și evaluare cai pe Hipodromul Ploiești.

Conform articolului 2 din contract, pachetul medical conținea următoarele servicii: ambulanță dotată pentru rezolvarea urgențelor medico-chirurgicale, personal competent pentru rezolvarea urgențelor medico-chirurgicale, investigații și tratamente medicale pentru sportivii secțiilor sportive și implementare programe prevenție accidentări și dezvoltare fizică continuă pentru secțiile sportive. Nicăieri în contract nu sunt specificate tarifele practicate de către Dentirad, acestea fiind reglementate prin anexa nr. 1 la contract (foto jos) unde sunt prevăzute doar două servicii medicale:

  1. Asistență medicală, ambulanță – 350 lei / oră
  2. Asistență medicală, asistent medical – 200 lei / oră

Un an mai târziu, când contractul a fost prelungit prin act adițional, a fost adăugată  o nouă anexă care prevede tarifele pentru următoarele servicii medicale:

  1. asistență medicală meciuri liga I – 350 lei/oră
  2. asistență medicală meciuri liga II – 200 lei/oră
  3. asistență medicală Hipodrom – 200 lei/oră

În timp ce contractul este semnat de către Dentirad, directorul CSM dar și de către Serviciul Financiar Contabilitate și de către consilierul juridic, cele două anexe cu tarifele poartă doar semnătura doctorului Mircea Drăghici și pe cea a directorului CSM!

Facturile emise de către Dentirad către CSM sunt însă din cele mai diverse și nu explică modul în care au fost calculate sumele de bani facturate.

De exemplu, prin factura seria DH număr 59 din 13.02.2014, Dentirad facturează CSM 1.500 de lei pentru trei servicii de asistență medicală handbal ligă „conform anexei” la prețul unitar de 500 de lei. Prin factura seria DH număr 105 din 31.03.2014, Dentirad facturează „servicii medicale (cons+analize+viză medicală) conform anexă” suma de 5.000 de lei, în condițiile în care nu se explică exact modalitatea de calcul prin care respectivele servicii medicale au fost calculate la acea sumă. În total, din februarie 2014 până în noiembrie 2015, Dentirad a facturat și încasat de la CSM Ploiești suma de 221.893 lei pentru servicii medicale!!! (vezi mai jos situația tuturor plăților).

Mihai Băican, angajatul Dentirad, contract de zeci de mii de euro cu CSM!

Deși Dentirad a smuls aproximativ 50.000 euro de la CSM pentru servicii medicale, se pare că acestea nu au fost de ajuns pentru club. În paralel, Mihai Băican, angajatul Dentirad a avut și el contract cu CSM, chiar încă dinaintea celui cu societatea.

Pe 28.08.2013, s-a încheiat contractul nr. 4310 între club și Cabinet Individual Băican Mihai Sebastian, pe o perioadă de 24 de luni, începând de la 1 septembrie 2013. Medicul primea astfel 4.500 lei lunar, adică 108.000 lei în doi ani (aproximativ 24.000 euro) pentru servicii de asistență medicală de specialitate. Dar, un an mai târziu se încheie un act adițional prin care suma primită de Băican aproape se dublează.

„Având în vedere referatul (…) întocmit de antrenorul echipei privind atmosfera din interiorul echipei și necesitatea unui psiholog, contractul încheiat de CMI Băican Mihai Sebastian cu C.P.I. Andreas Hniatiuc (…) se modifică Capitolul I (…) și va avea următorul conținut: „Obiectul contractului îl constituie prestarea serviciilor de specialitate – asistență medicală și psihologică secțiilor sportive din cadrul Clubului Sportiv Municipal Ploiești”, începând cu data de 15.09.2014”, se arată în actul adițional. Totodată, prețul contractului se modifică, astfel că medicul Mihai Băican primește acum 9.500 lei lunar, iar valoarea contractului devine 165.500 lei (aproximativ 37.000 euro)!!!

Medicul Mihai Băican nu a vrut să răspundă în fața camerei la întrebările legate de relația contractuală pe care a avut-o cu CSM-ul. A acceptat însă să își prezinte punctul de vedere în fața reporterului care l-a contactat. Legat de salariul încasat de la CSM, Băican susține că suma a fost obținută ” prin negociere directă”.

”Este vorba de salariul meu, care a fost stabilit prin negociere directă. Iar dacă ne referim la ultima perioadă, când salariul ajungea la 9000 de lei, vă rog să consultați contractele, pe care cred că le are și femeia de serviciu. Din suma asta erau plătiți doi medici, nu doar eu. Cît despre tarifele practicate de Dentirad pentru a asigura asistența medicală Clubului Municipal Sportiv Ploiești, acestea erau sub prețul de listă. Negocierea directă a salariului meu s-a făcut cu mai mulți oameni, nu doar cu Luminița Albu. Eu am prins cinci directori acolo, într-un an și jumătate, ultimul dintre ei fiind Stoichiciu. Modelul la CSM era următorulul: vine un director mâine, trebuie reluat totul!. Pai nu poți să reiei totul, pentru că sunt contracte, pentru că e o activitate care urmează un curs, de care depinde programul competițional, cum sunt prinși…cele 11 secții ale lor cum erau prinse”, a explicat medicul Băican

Cât câștigă un medic de acest profil în altă parte

Nu am scăpat prilejul să vorbim și cu alte structuri sportive vizavi de sumele de bani pe care le câștigă un medic sportiv. Astfel, la CS Petrolul, omologul dr. Băican era plătit cu suma de 1810 lei lunar, potrivit afirmațiilor lui Edi Crângașu, directorul clubului. Iar medicul sportiv al Petrolului, dr. Bulata, primea de la echipa fanion a orașului suma de 800 de lei lunar… Iată ce spune, la acest moment, reputatul doctor cu specialitatea medicină sportivă: “Este peste puterea mea de înțelegere cum s-au putut acorda acești bani! Nici profesorii universitari din domeniu nu primesc aceste sume, nici măcar pe jumătate! Să fie obligat să returneze banii iar sumele să ajungă la copiii clubului! S-au făcut mizerii multe acolo, pe banii publici, să nu vă mai spun despre medicația prescrisă și achiziția de medicamente! V-ați îngrozi! Chiar se fac toți că nu văd, că nu pricep? Chiar nu știu nimic primarul Dobre sau consilierul Răchită, cel care avea 10.000 de euro lunar din banii municipalității? De ce nu acționează nimeni pentru adevăr? A rămas presa să scoată mizeria lor ascunsă sub preș?” a conchis doctorul Bulata.

Ce spune primarul Adrian Dobre despre Nicoleta Crăciunoiu

Zeci de mii de euro s-au ”topit” în diverse buzunare. Bani din bugetul Ploieștiului, girați de semnătura Nicoletei Crăciunoiu. Acum primarul Dobre spune că va face verificări. Pare însă neputincios în fața directorului economic. Spune că statutul de funcționar public o protejează pe doamna în cauză. Ar putea să o trimită în fața unei comisii de disciplină, spune Dobre. Dar încă strânge probe pentru ca acțiunea lui să fie justificată. VIDEO:

Acum, pe bandă rulantă, procesele sportivilor nedreptățiți intentate conducătorilor CSM încep să fie câștigate! Și firma Dentirad și medicul Mihai Băican au un proces cu CSM prin care vor să mai recupereze niște bani.

”Nu este închisă discuția cu CSM. Există un litigiu în instanța și vom vedea cum se va încheia el. CSM-ul are de dat bani! Dentirad a dat Clubul în judecată pentru recuperarea sumelor care nu au mai fost plătite de CSM, conform contractului. Eu am fost angajat prin firma Dentirad. Există o perioadă efectuată care nu s-a plătit, există facturi la ei, iar denunțarea constractului s-a făcut unilateral, fără nici o clauză…..pur și simplu”, a mai adăugat medicul Mihai Băican.

Concluzia acestei povești este simplă. Suntem în situația ridicolă, creată de doamna Crăciunoiu, în care, în loc să fie lăsați să joace și să-și aducă prinosul de valoare pentru binele orașului, al clubului, sportivii determinați să plece vor primi banii din contracte fără să miște vreun deget! Iar banii, se știe, vor fi suportați exact de către fraierii orașului, adică noi, contribuabilii!

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor