logo
RNTV Live

Cum se vor recalcula pensiile de serviciu ale magistraților

pensii_9488d4e970
Theo Tănăsescu

Ministerul Justiției a pus în dezbatere un proiect cu procedura de recalculare a pensiilor de serviciu încasate de judecători, procurori, judecători și magistrați-asistent la CCR, magistrați-asistenți de la ÎCCJ și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor.


Propunerea de Hotărâre conține normele de aplicare a dispoziţiilor în materia pensiilor de serviciu din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Recalcularea pensiilor magistraților se va realiza după cum urmează:

„Art. 11 –
(1) Persoanele care au decizii de pensionare emise până la data de 1 ianuarie 2024 pot solicita casei teritoriale de pensii competente recalcularea pensiei de serviciu, prin majorarea cuantumului pensiei de serviciu cu câte 1% pentru fiecare an întreg care depăşeşte vechimea de 25 de ani. Dacă la stabilirea iniţială a pensiei a fost avută în vedere o vechime mai mare de 25 de ani, pensia de serviciu se majorează cu câte 1 % doar pentru fiecare an întreg care depăşeşte vechimea utilizată la stabilirea pensiei.

(2) În cazul persoanelor care îndeplinesc condiţiile pentru acordarea pensiei de serviciu până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv (au cel puţin o vechime de 25 de ani în funcţiile prevăzute de lege), dar nu au decizii de pensionare sau nu au depus cerere de pensionare până la această dată, majorarea prevăzută la alin. (1) se aplică prin decizia de stabilire a pensiei de serviciu.

(3) Recalcularea prevăzută la alin. (1) nu se realizează prin modificarea bazei de calcul.

(4) Recalcularea în condiţiile prezentului articol poate fi solicitată numai la eliberarea din funcţie prin decret al Preşedintelui României sau prin act administrativ de eliberare din funcție, casa de pensii competentă eliberând o decizie de recalculare doar în ceea ce priveşte cuantumul pensiei de serviciu, pe baza adeverinţei eliberate potrivit art. 7 alin. (4), care se aplică în mod corespunzător, din care să rezulte vechimea acumulată în plus până la data eliberării din funcţie, față de cea avută în vedere prin decizia de pensionare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 12. Adeverinţa-tip prevăzută în această anexă se eliberează numai pentru cei care au o decizie de stabilire a pensiei de serviciu anterioară.

(5) Prevederile art. 7 alin.(8) se aplică în mod corespunzător şi în cazul deciziei de recalculare a pensiei.

Art. 12 – (1) Dacă persoanele prevăzute la art. III alin. (2) și (3) din Legea nr. 282/2023 nu sunt eliberate din funcție după stabilirea pensiei de serviciu ca urmare a îndeplinirii condiției de vechime de cel puțin 25 de ani în funcțiile enumerate în dispoziţiile legale anterioare datei de 1 ianuarie 2024, continuându-și activitatea și beneficiind de o indemnizație de încadrare brută lunară sau sporuri mai mari decât cele avute în vedere la stabilirea pensiei de serviciu, ca urmare a promovării, exercitării unei funcții de conducere sau a altei funcții pentru care este prevăzut un nivel superior de salarizare ori ca urmare a altei situații care a condus la majorarea bazei de calcul care a fost avută în vedere la stabilirea pensiei de serviciu, cu excepţia celei prevăzute la art. 15 alin. (2), acestea pot solicita, la eliberarea din funcție, recalcularea pensiei de serviciu, cu luarea în considerare a vechimii și a bazei de calcul avute în ultima lună de activitate înainte de depunerea cererii de recalculare.

(2) Casa teritorială de pensii competentă emite o decizie de recalculare a pensiei de serviciu, pe baza adeverinţei eliberate potrivit art. 7 alin. (4) care se aplică în mod corespunzător prin raportare la situația persoanei îndreptățite la momentul recalculării, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 13.

(3) Dispozițiile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător și în situația reîncadrării în funcție în condițiile art. 216 alin. (2) din lege.

(4) Prevederile art. 6 alin. (5) și ale art. 7 alin. (8) se aplică în mod corespunzător şi în cazul recalculării pensiei de serviciu în condițiile prezentului articol.

(5) Recalcularea pensiei de serviciu în condițiile prezentului articol se face doar în baza cererii persoanei îndreptățite, depuse la casa teritorială de pensii competentă.

(6) Actualizarea pensiei de serviciu recalculate potrivit prezentului articol se realizează în condițiile art. 15 și 16. În acest caz, stabilirea ordonatorilor principali de credite care comunică adeverințele prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b) se realizează potrivit art. 7 alin. (4) care se aplică în mod corespunzător prin raportare la situația persoanei îndreptățite la momentul recalculării”.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor