logo
RNTV Live

Curtea de Apel Ploieşti explică procedurile de extrădare ale lui Ghiţă

ghita cu barba (Large)
Raluca Eparu

Curtea de Apel Ploieşti aşteaptă întrunirea condiţiilor pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă. Printr-un comunicat de presă, am fost anunţaţi că toate procedurile se vor face în secret.

“Dispozițiile privind extrădarea activă a unei persoane împotriva căreia autorităţile judiciare române competente au emis un mandat de arestare preventivă sau un mandat de executare a pedepsei închisorii ori căreia i s-a aplicat o măsură de siguranţă, sunt reglementate de Titlul II Cap.II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Art. 66 alin. (3) din  actul normativ mai sus specificat învederează că “Judecata (în astfel de situații) se face de urgenţă şi cu precădere, în camera de consiliu, de un complet format dintr-un singur judecător, cu participarea procurorului şi fără citarea părţilor. Judecătorul se pronunţă prin încheiere motivată, dată în camera de consiliu.”

Încheierea poate fi atacată cu contestaţie de procuror, în termen de 24 de ore de la pronunţare. Dosarul cauzei este înaintat instanţei ierarhic superioare, în termen de 24 de ore. Contestaţia se judecă în termen de cel mult 3 zile de către instanţa superioară. Instanţa ierarhic superioară va restitui dosarul primei instanţe, în termen de 24 de ore de la soluţionarea contestaţiei.

(6) Încheierea definitivă prin care s-a constatat că sunt întrunite condiţiile pentru solicitarea extrădării, însoţită de actele prevăzute la art. 36 alin. (2), se comunică de îndată Ministerului Justiţiei. Încheierea definitivă prin care s-a constatat că nu sunt întrunite condiţiile pentru a se solicita extrădarea se comunică Ministerului Justiţiei în cel mult 3 zile de la pronunţare.

În final aducem însă la cunoștință că alineatul 4 teza ultimă al art. 66 din legea mai sus menționată, prevede că Registrul de evidenţă a sesizărilor privind extrădarea nu este destinat publicităţii”, iar alineatul 14  din același articol arată că „În cazul în care persoana urmărită nu este arestată provizoriu în vederea extrădării, procedura prevăzută în acest articol are caracter confidenţial, până în momentul în care statul solicitat este învestit cu cererea de extrădare.”, se arată în comunicat.

Unele lămuriri au venit însă din partea ministrului justiţiei. “Pe data de 17 aprilie Interpol a înştiinţat instanţele din România cu privire la arestarea lui Sebastian Ghiţă pe o perioadă de 18 zile începând cu 14 aprilie. Potrivit legii, art 66 din legea 302, instanţele din România trebuie să verifice în procedură de urgenţă în limite legale pentru a solicita extrădarea. Nu rămâne definitivă la prima instanţă, ci la a doua posibil formulată de procuror. Ne aflăm în situaţia de a aştepta încheierile de verificare a temeiniciei declanşării procedurii de extrădare. După ce primim acele hotărâri, declanşăm cererea de extrădare. Noi, ministerul Justiţiei avem pregătită acea cerere. Aşteptă totul de la instanţe. După, în următorul minut dăm drumul”, a declarat ministrul Tudorel Toader pentru ştiripesurse.ro.

 

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor