logo
RNTV Live

Dacă la noi nu se consumă carnea de oaie, o trimitem la export. Prețul este de șase ori mai mare

oi
Oana Stoica

Scump în țară, ieftin peste hotare.

Programul ”Alege Oaia”, susținut de Ministerul Agriculturii, a ajuns acum două săptămâni și în Prahova.

Crescătorii de ovine s-au plâns ministrului Daea că nu vând mare lucru în țară. Și chiar dacă spun că românul nu este un consumator constant de carne de oaie, prețurile nici nu încurajează clientul.

Citește și: https://portal.republikanews.ro/campania-alege-oaia-a-ajuns-la-ploiesti-ce-le-a-transmis-ministrul-daea-prahovenilor-foto-si-video/

Dacă prețul unui kilogram de carne de oaie, în viu, costă la noi 6 – 8 lei, respectiv nici un euro, la export, un kilogram ajunge și 6 euro, de șase ori mai mult ca în România.

Așa se explică de ce România a devenit exportatoare de animale vii, respectiv oi sau miei, în Asia și Orientul Mijlociu.

Iată ce declară reprezentanții organizaţiei Animals International, care militează pentru înlocuirea exportului cu animale vii cu produse congelate sau refrigerate:

„Cele mai multe firme care realizează export de animale vii nu sunt din România, ci firme arabe şi din Israel. Românii îşi vând animalele mai pe nimic. Fermierii sunt disperaţi. Au căzut într-o capcană în care nu mai pot ieşi. Vând oile în viu cu 6 lei kilogramul. Carne de oaie în ţările terţe se vinde cam la 6 euro (35 lei –n.red.) kilogram în viu, iar de la noi pleacă la 6 lei”, a declarat Gabriel Păun, director UE al organizaţiei Animals International.

1,5 milioane de ovine și bovine sunt exportate anual.

În fiecare an, din România pleacă la export peste 1,5 milioane de animale, bovine şi ovine.

Cele mai importante destinaţii de export  sunt Iordania, Libia şi Israel.

Transportul acestor animale nu respectă însă regulamente şi standardele internaţionale în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor, motiv pentru care unele ţări precum Egiptul au refuzat să mai aducă animale din România, potrivit organizaţiei Animals International.

Sursa: http://www.zf.ro/zf-24/romania-cel-mare-exportator-animale-vii-ue-organizatia-animals-international-carne-oaie-tarile-terte-vinde-cam-6-euro-35-lei-n-red-kilogramul-viu-iar-pleaca-6-lei-16826709

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor