logo
RNTV Live

Dăcă vrei să ai noroc tot anul, astăzi trebuie să verși vin pe masă, să dai de pomană și să răstorni cutia de chibrituri

sfantul vasile 1 (Large)
Oana Stoica

”Păzitorul de duhuri rele”

Anul Nou incepe cu sarbatoarea Sfantului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanti parinti ai Bisericii Ortodoxe si unul dintre cei mai mari teologi crestini, considerat “pazitor de duhuri rele”.

In ziua de Sfantul Vasile cel Mare este bine sa versi vin pe masa, sa spargi un pahar alb, sa rastorni cutia de chibrituri sau sa dai de pomana unui om sarac, ca sa ai noroc tot anul.

Traditia populara mai spune ca ai noroc daca prima persoana care intra in casa de 1 ianuarie este barbat, potrivit news.ro.

Numele Vasile este foarte raspandit in toata lumea crestina. Acesta provine din grecescul “basileios”, care la randul lui inseamna “rege”, “imparat”, “bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius. 

Obiceiuri si traditii 

Exista multe obiceiuri si superstitii legate de prima zi din noul an, in care se sarbatoreste Sfantul Vasile cel Mare.

Sfantul Vasile, perceput de unii drept primul petrecaret, este aparatorul crestinilor, “pazitor de duhurile rele”, astfel ca prima zi a anului a ajuns sa fie considerata un moment propice pentru desfasurarea practicilor magice.

Daca in ziua de Sfantul Vasile, dupa ce te speli pe fata, te stergi cu un prosop in care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat si sanatos in tot anul.

Totodata, daca dormi de Sfantul Vasile, risti sa fii lenes tot anul.

Tot in ziua de Sfantul Vasile se spune ca e bine sa se bea mult vin, pentru ca atat cat vom bea, tot asa vom avea si sange in obraji.

Citește mai mult pe : https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-22202720-sfantul-vasile-considerat-pazitorul-duhuri-rele-este-sarbatorit-astazi-obiceiuri-traditii.htm

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor