logo
RNTV Live

Deputat Cătălina Bozianu:”Centenarul Marii Uniri – o sărbătoare a dezbinării provocate de politică, dar și o șansă pentru un nou început”

Deputat PMP de Prahova, Cătălina Bozianu
Mihai Constantinescu

Deputat Cătălina Bozianu:”Centenarul Marii Uniri – o sărbătoare a dezbinării provocate de politică, dar și o șansă pentru un nou început”

Declarația politică a deputatei Cătălina Bozianu a fost confirmată de politicieni!

“Astăzi, în ședința solemnă de la Parlament dedicată Centenarului, mai-marii țării au confirmat declarația politică pe care o depusesem la secretariatul Camerei cu câteva ore înainte. Iat-o:

Centenarul Marii Uniri – o sărbătoare a dezbinării provocate de politică, dar și o șansă pentru un nou început

În aceste zile de sărbătoare, obișnuim să evocăm eroismul românilor care au murit pe câmpul de luptă pentru realizarea Unirii, precum și viziunea oamenilor de stat care au făcut posibilă România Mare. Este normal, este sănătos să ne uităm la trecut, pentru că acele momente de istorie glorioasă a României trebuie să fie sursa de inspirație permanentă pentru ceea ce avem de făcut noi, astăzi.
Din păcate, însă, evocăm trecutul doar la momente festive și o facem fără să ne inspirăm din el. Și, când spun asta, mă refer, în primul rând la noi, la clasa politică. Cred că, mai ales de Centenar, avem datoria să fim sinceri cu noi înșine și să spunem lucrurilor pe nume, chiar dacă aceste adevăruri ne dor.
Îndrăznesc, de aceea, să afirm că, din păcate, statul român, actuala putere, fie că vorbim de președinte, fie că vorbim de PSD, au ratat Anul Centenar. În loc să fim o națiune unită de acest moment de bucurie, suntem o națiune dezbinată de politică. Suntem o națiune lipsită de busolă, care nu are un proiect de țară în care să credem cu toții și pe care să-l sprijinim cu tot ceea ce putem. În loc să ne mândrim cu ceea ce avem mai bun, ne rușinăm de noi înșine, de parcă am fi purtătorii tuturor relelor Europei și ale lumii. În loc să ne respectăm cei mai buni dintre cetățeni, în loc să le construim șanse de a le fi bine acasă, îi alungăm peste graniță și îi tratăm ca pe niște români de categoria a doua.
Dar, deși această sărbătoare ne lasă un gust amar din cauza dezbinării și a lipsei de perspectivă, ea poate fi un nou început pentru România și pentru români. Iar acest nou început depinde de fiecare dintre noi, politicieni și ne-politicieni, deopotrivă. Depinde de noi să ne respectăm între noi, dar și promisiunile ori jurămintele solemne. Depinde de noi să ne mândrim cu ceea ce avem mai bun ca națiune – oameni, valori materiale și spirituale, tradiții – și să valorificăm aceste lucruri. Depinde de noi să transformăm România într-o țară dezvoltată și un într-un loc mai bun de trăit, cu orașe frumoase, curate, cu spitale și școli moderne, care oferă educație de calitate. Depinde de noi realizarea proiectului de țară al unirii cu Republica Moldova, pentru o Românie puternică. Și spun „depinde de noi” nu doar pentru a arăta că nu ne împiedică nimeni să facem aceste lucruri, ci și pentru că mulți dintre noi, românii, au dovedit deja că pot realiza aceste lucruri. Desigur, mi-aș dori să fim mai mulți politicieni despre care să se afirme aceasta, dar, așa cum o arată prezentul, suntem încă departe de aceste deziderat.
Cred și sper că Centenarul, cu toată dezamăgirea pe care ne-a produs-o din cauza dezbinării, va fi momentul zero al unei Românii mai bune. De aceea, vă îndemn, dragi români, să ne bucurăm, totuși, de 1 Decembrie 2018. Să privim cu mândrie la trecut și cu speranță la viitor. La mulți ani buni, România!”

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor