logo
RNTV Live

Deputatul Cătălina Bozianu: Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții ridică mari semne de întrebare!

Deputat PMP de Prahova, Cătălina Bozianu
rnews

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții ridică mari semne de întrebare

Deputatul Cătălina Bozianu a votat împotriva constituirii Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. 

Deputatul PMP și-a motivat decizia:

“Am votat, ieri, împotriva constituirii Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții în varianta susținută de PSD-ALDE. Forma votată de majoritatea parlamentară nu m-a convins că acest Fond nu va transforma zone-cheie ale economiei românești într-un fel de vacă de muls a guvernanților sau că nu va fi doar o gaură neagră în care vor dispărea banii românilor.
Din punct de vedere economic, așa cum l-au gândit inițiatorii, acest fond nu pare să aibă prea multe șanse de eficiență. Companiile de stat profitabile vor acoperi, din profit, pierderile celor mai puțin performante, iar plasamentele (investițiile) inițiale se vor îndrepta și către lucrări publice, precum spitale sau infrastructură, care nu sunt profitable decât după foarte mult timp. Multe semne de întrebare ridică și majorarea capitalului social al Fondului, de la 1,85 miliarde de lei, cât s-a propus inițial, la 9 miliarde.
Modalitatea de desemnare a reprezentanților statului în organismul de conducere (Consiliul de Supraveghere) exclude Parlamentul, aceștia fiind numiți direct de Guvern. De asemenea, deputații Puterii au respins înființarea unui Consiliu Consultativ, format din specialiști în finanțe și economie din instituții de prestigiu sau din societatea civilă, organism care ar fi avut ca atribuție implicarea în elaborarea strategiilor fondului și în stabilirea indicatorilor de performanță. Însuși modul în care a fost promovată și adoptată propunerea legislativă de înființare a FSDI ridică semne mari de întrebare: prin inițiativa unui grup de parlamentari, și nu prin proiect de lege elaborat de Guvern.”, se arată într-un comunicat postat pe Facebook de deputatul Cătălina Bozianu.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor