logo
RNTV Live

Din iulie 2019 a devenit obligatoriu! Cine nu se conformează riscă amenzi 1.000 și 2.000 de lei

sursă foto Radio România Actualităţi
Mihai Constantinescu

Din iulie 2019 a devenit obligatoriu! Cine nu se conformează riscă amenzi 1.000 și 2.000 de lei

Cei care nu doresc să se aleagă cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoanele fizice și 20.000 – 40.000 de lei pentru persoanele trebuie de luna aceasta să colecteze selectiv gunoiul. La Sinaia, spre exemplu, un oraş verde prin definiţie, autorităţile locale promit că vor fi extrem de drastice cu cei care vor încălca această prevedere.

Potrivit unei postări pe Facebook  a Primăriei Sinaia, colectarea deșeurilor se va face la punctele special amenajate, în containere și pubele personalizate pentru fiecare categorie:
PLASTIC/METAL se colectează în recipientul GALBEN
Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Dopul se scoate înainte de debarasare. Astfel, se economisește spațiu prin presare.
Exemple: bidoane și cutii din plastic, folie de plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie etc.
Nu se încadrează produsele combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite)

HÂRTIE/CARTON se colectează în recipientul ALBASTRU
Prin împăturire se economisește spațiu!

Exemple: reviste, ziare, maculatură, plicuri, cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cutii de carton de băuturi (tetrapack) etc. (se colectează uscate)
Nu se încadrează: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

STICLA se colectează în recipientul VERDE.

Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.
Exemple: ambalaje din sticlă, borcane – fără capac, damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.

Nu se încadrează: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.

DEȘEURI REZIDUALE/AMESTECATE se colecteaza în recipientul MARO
Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.
Exemple: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.
Categorii speciale de deșeuri

DEȘEURI VEGETALE – provenite din toaletări arbori, arbuști, tuns gard viu, cosit iarbă etc.
Deșeurile vegetale rezultate din toaletarea spațiilor verzi, aferente asociațiilor de proprietari și a cetățenilor care stau la casă se colectează de către operatorul de salubritate, fără costuri suplimentare

DEȘEURI VOLUMINOASE – mobilier, covoare, saltele etc. – colectarea acestora se va face în baza unei solicitări, contra cost la operatorul de salubritate Comprest la tel: 0344 880 107

DEȘEURI DIN CONSTRUCȚII – Se ridică contra cost de către operatorul de salubritate, la solicitarea beneficiarului, potrivit sursei citate

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor