logo
RNTV Live

Două evenimente de marcă astăzi, la Ploieşti. Întâlnire cu lect. univ. Magda Răduță și scriitorul Radu Paraschivescu

Afis-Intalnirile-LMV_Ploiesti_50x70cm (1) real
Mihai Constantinescu

Dublă întâlnire ploieșteană cu lect. univ. Magda Răduță și scriitorul Radu Paraschivescu

Două evenimente de marcă astăzi, la Ploieşti. Întâlnire cu lect. univ. Magda Răduță și scriitorul Radu Paraschivescu.

Cea de-a treia ediţie  a „Întâlnirilor LMV”, organizate de Catedra de limba și literatura română de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” se va desfăşura astăzi începând cu orele 13.00. Elevii vor avea ocazia să poarte discuţii interesante cu lect. univ. Magda Răduță și scriitorul Radu Paraschivescu.

„Îi urăsc, mă!” O antologie a pamfletului. De la cronicarii munteni la Pamfil Șeicaru, alcătuită de Magda Răduță, lector univ. dr. la Facultatea de Litere a Universității din București, alături de Două mături stau de vorbă. Scene românești, volumul cel mai recent al scriitorului Radu Paraschivescu, reprezintă subiectul întâlnirii de astăzi.

„În lunga sa istorie, începând cu satirele antice şi cu oratoria de tribună, pamfletul e, covârşitor, un discurs social al înfruntării: o probă a actualităţii, un denunţ al relei alcătuiri din lumea prezentului, un protest direct, public şi vehement. E născut din indignarea în faţa nedreptăţilor şi nu se dă înapoi de la nimic, riscând totul ca să le demaşte. Singur martor, şi încă neputincios, al iremediabilului dezastru, pamfletarul nu poate fi altfel decât atroce şi spumegat. El stă singur în «colţul adevărului», neascultat de nimeni, şi cu atât mai vehement cu cât dezastrul e mai întins“, a spus Magda Răduță despre volumul „Îi urăsc, mă!” O antologie a pamfletului. De la cronicarii munteni la Pamfil Șeicaru:

„Pasiunea pentru superlative rămâne nestinsă în România de-a lungul timpului. Casa de avocatură spirituală a excepționalismului carpatin nu doarme și insistă să susțină, în acest avânt insomniac, că trăim într-un spațiu unde cel mai bun lucru pe care-l putem face e să ne admirăm singuri măreția. România nu e singura țară care se pretinde mare pentru a uita că e mică. Dar e cea care ne interesează, fiindcă în ea trăim. Or, a inventa formule superlative când ești corigent la atâtea criterii elementare trădează un fel de-a fugi din realitate care va trebui introdus rapid în calendarul sporturilor olimpice. O țară lipsită de autostrăzi și spitale se leagănă în iluzia excepționalismului și a
fratelui său de cruce, celmaicelismul. O țară plină de analfabeți funcțional se chinuie să-și ilustreze detenta fabricând produse care ies din conturul normalității. O țară cu școli în care plouă și în care veceul e în fundul curții se păcălește singură prin îndelungi artificii cosmetice. O țară unde lumea nu mai citește adulmecă lacom Cartea – e adevărat, a Recordurilor. O țară plină de gropi și de boli cochetează cu vârful clasamentului. O țară cu mortalitatea infantilă cea mai mare din Europa exaltă traiul bun și se visează deasupra celorlalte”, a spus Radu Paraschivescu despre volumul Două mături stau de vorbă. Scene românești:

Câteva ore mai târziu, mai precis de la orele 17.30, la Librăria Humanitas din Ploiești (Piața Victoriei nr. 3), va avea loc o prezentare a celor două cărți și o discuție între autori și public despre istoria pamfletului românesc și umor „ca ultimă soluție”. Ambele întâlniri vor fi moderate de Dan Gulea.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor