logo
RNTV Live

Educăm sau dresăm? Sfaturi de parenting de la Loredana Mocescu, consilier pentru dezvoltare personală

loredana mocescu
Loredana Mocescu

Ciudată este lumea aceasta, primim instrucțiuni de utilizare atunci când cupărăm orice aparat, avem fișa postului cu atribuții bine stabilite la serviciu, ne place să avem un program fix, ne organizăm timpul minuțios sau suntem deranjați că nu avem detul timp…e greu să fii adult! Pe planeta Pământ sunt extratereștrii, monștrii și tot felul de creaturi înfricoșătoare, spune un copil de 5 ani în terapie. Tot el continuă: eu trebuie să dorm singur, dar părinții mei dorm împreună, cred că sunt fricoși…mie îmi spun să fiu curajos, să nu mai plâng din orice, să ghicesc ce și-ar dori părinții mei…

Aceasta va fi senzația copiilor noștri dacă nu vom reuși să spargem bariera aceasta a comportamentelor moștenite și imitate.

Copiii nu apar pe lume însoțiți de un manual de utilizare, iar faptul că ești părinte nu înseamnă implicit că știi instinctiv ce trebuie să faci.
Să cresti un copil nu este o treaba ușoară. Necesită dedicație, timp, răbdare și aptitudini speciale. Iar pentru că lumea și trairile copilăriei nu pot fi explicate într-o singură zi, nici în două, nici in nouă, pentru că un copil evoluează în mod constant și pentru că o relație părinte-copil se construiește într-o viață întreagă, vă recomand să vă îndreptați atenția spre interiorul vostru, spre copilăria voastră și apoi să dăruiți copiilor voștri experiențe cu adevărat autentice, nu desprinse din tiparele și neîmplinirile propriei copilării.

Această etapă a conștientizării comportamentelor, tiparelor moștenite este cea mai dificilă etapă pentru că ne pune față în față cu noi, cei adevărați, fără mască…ehe…și când masca crapă ne trezim iar vulnerabili, mici, exact ca în perioada copilăriei.

Cum o fi mai bine? Cu mască sau fără mască?

Cu mască zice societatea, dar înainte de societate a fost un părinte care ne-a dresat, așa cum și el a fost dresat la rândul lui cu: nu e fumos, e rușine, ne vede lumea, ce repede îți dau lacrimile, nu mă impresionezi, etc.

Și uite așa suntem niște doamne și niște domni bine mascați în societate și niște “monștrii” acasă când balaurul furiei se declanșează la un gând distanță. Oare de la cine am învățat noi comportamentul acesta duplicitar?

O să tot repet, copiii învață/imită comportamente, atât, restul, vorbe în vânt, energie consumată inutil.

De asemenea, spun: educația este blestemul generațiilor pentru că nimeni, niciun adult nu e dispus să fie primul din generația lui care să joace fară masca crescută și udată cu atâta grijă. Răspunsul vine sec: copilul are o problemă, doamnă, eu îi ofer totul…și eu întreb: ce înseamnă totul din perspectiva dumnevoastră? Și se dezlănțiuie o adevărată listă de nevoi și plăceri satisfăcu te cu condiția să…fii cuminte, să iei note mari, să citești, să mănânci… Deci, ce condiție trebuie să îndeplinească copilul dumneavoastră ca să fie iubit?

Uite așa, încet…încet totul devine condiționat de o pedeapsă sau o recompensă? Unde ați mai întâlnit acest comportament de dresaj? La circ? La animale?

Nuuu, clar nu, în povestea asta nu este vorba depre noi, părinții, ci despre oricine altcineva…

Diferența dintre a educa și dresa fie că este vorba de părinte sau de educator, învățător, profesor o face respectul, în special respectul de sine. Acolo unde nu există respect de sine, justificat corect de faptul că nu am avut de la cine învăța acest comportament, apare dresajul celorlați.

Pasul cel mai important este conștientizarea acestui tip de educație care nu mai poate fi continuat în formula clasică…așa am ajuns om MARE…am ajuns CINEVA!

Îmi plac părinții curioși, măcar ei au curajul să se programeze la o întâlnire 1 la 1 și să asculte “aberațiile astea cu parentingul”. Surpriza vine la sfârșitul primei ședințe, când entuziasmul se transformă rapid în: “când ne mai întâlnim?

Pentru copii fericiți avem nevoie de părinți conștienți, liniștiți și fericiți!

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor