logo
RNTV Live

Eu sunt Bibicul! Vă mai amintiţi? Astăzi se împlinesc 112 ani de la naşterea lui Grigore Vasiliu Birlic/ Video

Mihai Constantinescu

24 ianuarie este o zi importantă pentru români nu doar din perspectiva istorică(Ziua Principatelor Române ). Pe 24 ianuarie 1905, Fălticeni se năştea Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români,  cel care a făcut istorie în teatrul şi cinematografia românească. Numele său de naştere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind porecla pe care artistul a primit-o ca urmare rolului de succes din piesa Birlic, jucată la începutul carierei.

A fost strălucit în piesele de teatru “D-ale carnavalului”, “Conu Leonida față cu reacțiunea” și “O scrisoare pierdută” de Caragiale, “Avarul” și “Burghezul gentilom” de Molière, “Bădăranii” de Carlo Goldoni, “Egor Bulicov” de Maxim Gorki, “Revizorul” de Nikolai Gogol, “Oameni care tac” de Alexandru Voitin, “Nunta lui Krecinski” de Suhovo-Kobalin, “Mielul turbat” de Aurel Baranga. Jocul său era caracterizat de un puternic timbru personal și de o intonație inimitabilă. A jucat în peste 25 de filme, într-o perioadă în care numărul realizărilor cinematografice era redus.

sursa youtube

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor