logo
RNTV Live

Europenii nu ne lasă să avem 51% produse româneşti în magazine. Vezi de ce

13-producatori-romani-in-rafturile-hipermarketurilor-32-1
Raluca Eparu

În curând, după ce mai multe elemente legislative vor fi elucidate, în marile magazine vom putea găsi mai multe produse româneşti. Guvernul susţine legea care impune hipermarket-urilor să vândă la raft 51% din produse din producţia autohtonă. Problema este însă că oficialii Comisiei Europene au declanşat o procedură de infringement împotriva României din acest motiv.

Legea va fi dezbătută în comisiile interministeriale şi se va lucra mai ales pe acele articole din cauza cărora Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement.

„Acest act normativ ridică probleme în ceea ce priveşte libera circulaţie a bunurilor. Aceeaşi lege le cere retailerilor să promoveze produse de origine românească, restricţionându-le astfel deciziile comerciale cu privire la ce produse să plaseze la promoţie, lucru care contravine articolului 49 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene (TFUE – n.red).

Potrivit acordurilor europene astfel de măsuri restrictive sunt permise numai pentru a proteja un interes public superior, cum ar fi sănătatea publică. România nu a furnizat dovezi că măsurile naţionale sunt justificate şi proporţionale“, se arată în raportul de pe site-ul Comisiei Europene.

Autorităţile locale au la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor aduse de autoritatea europeană.

http://www.capital.ro/guvernul-vrea-51-din-produsele-romanesti-in-hipermarketuri-1.html

foto ilustrativa: infopuls.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor