logo
RNTV Live

Eveniment la castel. Pe 2 iulie se sărbătoresc cele două Iulii din viața savantului B.P.Hasdeu

castel hasdeu
rnews

Eveniment la castel. Pe 2 iulie se sărbătoresc cele două Iulii din viața savantului B.P.Hasdeu.

De 27 de ani, castelul ” Iulia Hasdeu” găzduiește, în fiecare an, pe 2 iulie, evenimentul dedicat celor două Iulii care și-au pus amprenta asupra vieții savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Este vorba despre soția și fiica acestuia, “cele două lumini care au însuflețit existența ilustrului om de cultură”.

” Sărbătoarea celor 2 Iulii ” va fi marcată și anul acesta la castelul din Câmpina, manifestarea culturală fiind una de excepție. Vor fi prezente personalități de marcă ale culturii câmpinene, dar și persoane interesate de viața și opera savantului Hasdeu și a genialei sale fiice, Iulia, răpusă de tuberculoză la numai 18 ani.

Începând cu ora 11.00, în curtea castelului, vor fi susținute prelegeri, vor avea loc lansări de carte, expoziții cu tematică literară, expoziții de artă plastică, dar și un spectacol de teatru. Publicul va asculta, cu acest prilej, și un recital de lieduri susținut de soprana Georgiana Costea și de pianista Anca Săftulescu.

Castelul de la Câmpina și legenda sa 

Templul de la Câmpina închinat Iuliei Hasdeu a constituit loc de refugiu pentru marele savant B.P. Hasdeu, după moartea fiicei sale. Extrem de afectat de moartea Iuliei, a construit la Câmpina un edificiu al cărui scop a fost acela de a înlesni comunicarea cu Iulia prin ședințe de spiritism.

Toate întrunirile oculte cu fiica sa au fost descrise într-un jurnal chiar de către marele cărturar. Se spune că savantul ar fi primit planurile de construcție ale castelului de la Câmpina chiar de la fiica sa decedată.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor