logo
RNTV Live

FOTO/ Radiografia corupţilor. Ofițeri și șefi din Poliția Prahova, la un pas să fie arestați într-un dosar fabricat pe denunțuri false

Saghel
Mihai Constantinescu

Radiografia corupţilor

Colegii de la ziarulincomod.ro cotinuă seria dezvăluirilor incredibile cu ce s-a întâmplat cu mai mulţi ofițeri și șefi din Poliția Prahova.

Ofițerii Saghel Emanuel, Rădulescu Adrian și Ispas Constantin au fost trimiși în judecată într-un dosar instrumentat de DNA Ploiești și se află în prezent cercetați de aceeași instituție pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență și operațiuni financiare incompatibile cu funcția.

Gruparea Saghel-Rădulescu-Ispas este descrisă în amănunt de un martor din dosar, cu acuzații deosebit de grave, ținând cont de funcțiile ofițerilor: Saghel – fost șef serviciu BCCO, Rădulescu- fost adjunct al șefului Poliției Prahova și Ispas – fost șef Serviciul de Informații și Protecție Internă, ultima funcție ocupată fiind de șef Direcția Generală Anticorupție Ploiești. Reporterii Incomod au intrat în posesia unor documente din dosarul penal în care sunt cercetați cei trei ofițeri, care arată cum se fabricau dosare penale persoanelor care le lezau interesele. În cazul de față vorbim de ofițeri de poliție din cadrul IPJ Prahova.

Marc Antonio, martor cu identitate protejată, pasaj din declarația dată în dosarul DNA 150/P/2014 (declarația integrală o puteți citi la finalul articolului):

”Știu că ISPAS CONSTANTIN, împreună cu fostul său subaltern RĂDULESCU ADRIAN, actualmente adjunct al inspectorului șef al IPJ Prahova și cu SAGHEL EMANUEL, șef serviciu în cadrul BCCO Ploiești, prin prisma relației lor de prietenie și influenței datorate funcțiilor deținute atât în prezent, cât și în trecut se protejează reciproc pentru a nu face obiectul unor cercetări sau pentru a afla dacă sunt vizați de anumite structuri de urmărire penală sau informativă, pentru a-și lua măsuri de siguranță și mai mult decât atât prin atribuțiile pe care le au protejează reciproc interesele economico-financiare ale oamenilor de afaceri din cercul lor de relații, în schimbul acestei protecții beneficiind de sume de bani, excursii, alte foloase sau servicii.

Știu că cei trei ofițeri pentru a-și urmări propriile interese recurg la fabricarea de dosare penale pe numele persoanelor, polițiști, funcționari cu atribuții de control sau civili care le-au lezat acestora interesele pentru a le crea probleme.

O declarație similară a dat și martorul cu identitate protejată Crîngașu Gabriel, în același dosar. ”Cunosc faptul că comisarul șef de poliție Ispas Constantin are o veche relație de prietenie cu administratorii SC LEMAR, care este administrată de familia LEONTE. Pentru a le asigura protecție informativă și nu numai acestora, ofițerii de poliție Ispas, Rădulescu și Saghel au pretins și au primit periodic diverse sume de bani și produse alimentare. (…) La începutul anului 2012, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Prahova a fost sesizat cu o lucrare penală în care se efectuau cercetări față de societatea Lemar pentru evaziune fiscală. Această lucrare a fost instrumentată de ofițerii de poliție Preda Ginel și Iordache Mihai, ulterior fiind cooptat și ofițerul Toma Ciprian.
Pentru a sprijini familia Leonte care administra SC LEMAR, ofițerii DGA Ispas Constantin și Adrian Rădulescu și ofițerul de poliție Saghel Emanuel s-au hotărât să deschidă o lucrare în care să fie cercetați ofițerii de poliție Toma Ciprian, Iordache Mihai, Preda Ginel și Parepa Gheorghe – adjunctul șefului IPJ Prahova.

După ce ofițerii de poliție de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au procedat la reținerea familiei Leonte și a numitului Grigore Narcis în dosarul de evaziune pe care aceștia îl instrumentau, Ispas și Rădulescu – pentru a-i sprijini- au încercat să-i discrediteze pe ofițerii de poliție care lucrau în cauza economică. (…) – declarația integrală o publicăm la sfârșitul articolului.

Ispas era poreclit ”omul negru”

Constantin Ispas, șeful Direcției Generale Anticorupție Ploiești, frecventa societatea Lemar de unde lua diverse produse pentru magazinul fratelui său. Conform declarațiilor din dosar Ispas niciodată nu plătea marfa. În schimbul produselor primite, șeful DGA poreclit ”omul negru”, oferea protecție societății.

Societatea Lemar a fost cercetată penal într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de ofițeri din cadrul IPJ Prahova. Toți ofițerii, dar și adjunctul șefului Poliției Prahova de la acea vreme, 2013, s-au ales cu dosare penale fabricate de DGA și înaintate la Direcția Națională Anticorupție – Structura Centrală, procurorului Radu Mihăiță Cazacu.

La data de 27.02.2013 la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost înregistrat dosarul penal cu nr.72/P/2013 privind săvârşirea unor posibile fapte de corupţie de către numiţii Parepa Gheorghe, Toma Ciprian şi Olteanu Emanuiel, ofiţeri de poliţie judiciară în cadrul I.P.J. Prahova – S.I.F..

La data de 27.02.2013 a fost înregistrat la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie dosarul nr. 73/P/2013 privind săvârşirea de către numiţii Toma Ciprian, Preda Mihai-Ginel (actualul adjunct al șefului Poliției Prahova) şi Iordache Mihai-Iuliano, ofiţeri de poliţie judiciară în cadrul I.P.J. Prahova – S.I.F., a unor posibile fapte de abuz în serviciu în legătură cu infracţiuni de corupţie.

Ofițer SIPI interceptat în dosar

În cadrul acestor două dosare, conexate ulterior într-unul singur, apar interceptări ale convorbirilor telefonice ale ofițerilor vizați. Totodată este luat în vizor și un ofițer SIPI, Dragomir, care într-o convorbire telefonică interceptată în cauză spune că în județul Prahova sunt ”petroliști” (oameni de afaceri implicați în activități frauduloase de comerț cu produse petroliere) protejați de Constantin Ispas și Emanuel Saghel, șef Serviciu BCCO. Informația este confirmată de Petre Jan Mirel, ofițer încadrat la DGA Ploiești la începutul lui 2013. Iată ce declara ofițerul:

”În perioada 2009 – 2013 mi-am desfăşurat activitatea în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Structura Centrală. Din luna martie 2013 sunt angajat în cadrul D.G.A, – Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova, având în principal ca atribuţii munca de prevenire.

Îmi amintesc că, la începutul anului 2013, colegul meu CHIRIŢĂ IONUŢ – ofiţer de poliţie în cadrul D.G.A. – S.J.A. Prahova a fost delegat să efectueze acte de urmărire penală în dosarul nr. 212/P/2013 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Întrucât Chiriţă Ionuţ avea un volum de activitate foarte mare, din câte mi-a precizat, m-a rugat să ascult şi eu înregistrările efectuate în mod autorizat în dosarul menţionat, iar în situaţia în care constat existenţa unor discuţii care au legătură cu cauza respectivă să îl anunţ.

Astfel, am constatat că, una din persoanele interceptate era şi numitul DRAGOMIR, nu-i cunosc prenumele dar ştiu că la acel moment era lucrător în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Prahova. La un moment dat am identificat o convorbire pe care acesta o purta cu o persoană de sex masculin, probabil un şef al lui Dragomir, fapt pe care l-am constatat din modul în care discutau. Persoana necunoscută îi spunea lui Dragomir că la nivelul judeţului Prahova sunt mai mulţi „petrolişti” care sunt cumva protejaţi de Ispas, Zaharia şi Saghel. Referitor la Zaharia, din câte îmi amintesc, s-a făcut referire că şi-ar desfăşura activitatea în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor. Totodată, persoana necunoscută i-a precizat lui Dragomir că doar Ispas încasa sume de bani, l-a întrebat dacă a studiat dosarul şi i-a spus că vor discuta mai multe la Sinaia unde urma să se întâlnească.

I-am prezentat această convorbire telefonică lui Chiriţă Ionuţ, care l-a sunat pe Ispas Constantin. În perioada imediat următoare, în aceeaşi zi sau cel târziu a doua zi, nu îmi amintesc cu exactitate, a venit şi Ispas Constantin care a audiat convorbirea respectivă în prezenţa mea şi a lui Chiriţă Ionuţ. Ispas Constantin mi-a cerut să păstrez convorbirea şi totodată să o copiez pe un CD pe care i l-am înmânat întrucât eu nu aveam un calculator deoarece, aşa cum am arătat, desfăşuram muncă de prevenire, audierea interceptărilor am făcut-o pe calculatorul lui Ispas Constantin.

Convorbirea la care am făcut referire anterior am salvat-o în serverul D.G.A., unde se află şi în prezent. Cred că am păstrat întreg fişierul cu convorbirile audiate de mine. În primăvara anului 2015 am fost chemat de Ispas Constantin în biroul acestuia şi m-a întrebat dacă mai am convorbirea în cauză. Am căutat în calculatoare convorbirea şi după aceea în server (pentru că nu mi-am amintit unde am salvat-o) şi după ce am identificat-o, la solicitarea lui Ispas Constantin, am copiat-o pe un alt CD pe care i l-am înmânat acestuia din urmă.”

Adjunctul șefului Poliției, interceptat și el în dosar

În aceeași cauză a fost interceptată și o convorbire telefonică a adjunctului șefului Poliției Prahova, comisar șef Gheorghe Parepa, care povestea ”combinațiile” ofițerilor Constantin Ispas, Emanuel Saghel și Adrian Rădulescu.

Acești trei ofițeri trimiși în judecată de DNA într-un dosar penal sunt cercetați acum într-un alt dosar, pentru constituire de grup infracțional organizat.

PAREPA GHEORGHE: Șeful DGA-ului de aici are numai fini și acoliți în structura de la … El este ultracunoscut în acest județ că ia taxă de protecție. Își ține copilul la Brașov. ….. copilul la Brașov la facultate și are mașină personală. Are casă de te-nvârți cu ….rul prin casă, îmi spunea unu. Are mașini, schimbă mașinile cum schimb eu….  și nu vorbim de mașini…., eu mi-am cumpărat mașină nouă pe care o țin până la…. eu de plătit datorie trei ani de zile după aia. Sunt mașini jeep-uri. ….. ți dau eu…, îți dau eu de la a mea, de la Octavia mea, ca am refinanțare la credit și mai …. cinci ani de plătit.

PAREPA GHEORGHE: Acest Lemar, din informațiile noastre calde, că, deci, ei nu îți ….. că au apărut interceptări acolo. Acuma se chinuie să ia interceptările lu….. să încerce să o întoarcă ei ca la Ploiești. Dar în sfârșit, să le ducă. Poate le duce …… trebuie pe acele interceptări și le-o asculta unul cu simț de răspundere. Acest Lemar…… știi că se dau bonusuri pentru anumite firme care fac un adevăr foarte mare, …. că este de alimentare, ne alimentare și sunt excursii prin Thailanda, prin….. În …. urma să plece doi lucrători, fostul șef de birou Costea și cu șeful DGA-ului să …. excursia în Thailanda.

… Thailanda?

PAREPA GHEORGHE: Cu pontul ăstora.

…Păi da, dar cu nevastă sau fără?

PAREPA GHEORGHE: Nu știu cu cine și ei sunt foarte agitați că de-aia zic: lor le e …. că ăștia vor țipa. Alea au scăpat.

PAREPA GHEORGHE: Cu suspendare, dar ăla care era folosit de nemernicii ăștia n-a …. pat cu suspendare, are trei ani jumate cu executare. Dacă-i rămâne definitivă, ….cineva știe să-l speculeze pe ăsta: ia vino, tată acum și spune-ne și nouă unde …… banii, cum dădeai banii, cine te proteja, cum te proteja, cine, pe cine vedeai, pe ….. vedeai?

…Da, e o idee.

PAREPA GHEORGHE: Nu glumesc, nu glumesc deloc, pentru că ți-am spus, mai am un șef de serviciu la Crimă Organizată (nota redacției- Emanuel Saghel), pe care la momentul când era la Crimă … nu l-a primit nimeni, de ce, pentru că e băgat în tot felul….. A, tot la DGA este Rădulescu (nota redacției – Adrian Rădulescu), care e prieten cu ăsta de la Crimă Organizată și care toată viața lor au avut mașini pe firmă, să nu plătească TVA-ul. Și la fel și acuma, mașină, firmă la …..GPL. Vine cu mașina la serviciu, vede orice om care ar trebui să-l vadă că mașina aia e înmatriculată pe Dâmbovița și este înmatriculată pe firmă. Nu vede nimeni.

….. nu vede?

PAREPA GHEORGHE: Păi nu vede, că la 215 e la fel îmi apărea…., cheamă oamenii la …… să întrebe în dosare. D-aia iese la pensie, ca să știți când o ieși la pensie.

….Da. ai și tu dreptatea ta, cinstită.

Martori amenințați cu arestarea în birourile DGA Ploiești

Relevante pentru descrierea modalității în care Ispas a încercat să fabrice un dosar de corupție ofițerilor care anchetaseră societatea Lemar sunt declarațiile date la DNA de Oana Leonte, cea care administra firma Lemar alături de mama sa, Leonte Margareta.
Aceasta a povestit cu lux de amănunte cum Adrian Rădulescu, subalternul lui Ispas de la DGA, a amenințat-o că o va aresta dacă nu va face un denunț mincinos împotriva ofițerului Olteanu Emanuel, dar și a celorlalți ofițeri care au anchetat cazul Lemar. Modalitatea prin care Rădulescu a încercat să o determine pe Oana Leonte să scrie denunțul mincinos pare desprinsă din filmele cu mafioți. Femeia a fost chemată pe ascuns, la fel și părinții săi, la sediul DGA. Părinții au rămas în biroul lui Ispas, iar Oana Leonte a fost luată în alt birou fiind amenințată de Rădulescu cu arestarea. Ulterior și părinții ei au fost amenințați de Ispas. După acest episod, Rădulescu s-a întâlnit cu Margareta Leonte și a repetat amenințarea, că Oana Leonte va fi arestată dacă nu face acel denunț mincinos.

Iată declarația dată de Oana Leonte la DNA:

Declar următoarele:

În perioada 2010-2014, societatea comercială S.C.LEMAR S.R.L. pe care eu o administram de facto împreună cu mama mea Leonte Margareta, a livrat mărfuri către societatea comercială a fratelui lui Ispas Constantin, fără ca această marfa să fie achitată vreodată.

Precizez faptul că nu cunosc cum se numeşte firma acestuia din urmă.

În fapt, acesta se prezenta personal la depozitul firmei noastre, unde comanda marfa ce urma a îi fi încărcată în mijlocul de transport cu care venea, marfa era încărcată, contravaloarea acesteia nu era niciodată achitată de el, dar pentru legalitatea operaţiunii, eram nevoită să emit bonuri fiscale iar valoarea acestora era plătită de către mine prin depunerea de numerar în casierie.

Apreciez că valoarea mărfii ridicate la un transport efectuat în modalitatea menţionată era de circa 1500 lei.

Declar că pentru perioada 2010-2012, societatea comercială LEMAR a livrat în această manieră către firma fratelui lui Ispas Constantin câte o maşină de marfă în fiecare săptămână.

Au fost situaţii când, tatăl meu, Leonte Gheorghe, îmi transmitea verbal faptul că trebuie să onorăm o comandă de marfă cu livrare în corn. Brazi la magazinul aceleiaşi persoane respectiv al fratelui lui Ispas Constantin, marfa era livrată cu maşinile de marfă ce aparţineau de societatea LEMAR iar la întoarcere, şoferul nostru confirma livrarea care se efectua fără aviz de însoţire a mărfii şi fără achitarea ei.

Pentru acoperirea costului cu marfa neachitată simulam ridicarea dividendelor care nu era efectuată în realitate, dar pentru acoperirea lipsei, eram obligată sa aduc bani personali pe care îi depuneam în firmă.

În concret tatăl meu îmi spunea că la depozitul firmei urmează să vină cineva să ridice marfa din partea lui Ispas Constantin.

Spre sfârşitul anului 2012, societatea comercială a trecut printr-o perioadă nefavorabilă, fapt pentru care livrările de marfă au încetat.

În perioada 2010-2012 cunosc faptul că tatăl meu se întâlnea periodic cu Ispas Constantin iar înainte de fiecare întâlnire, tatăl îmi cerea bani din firmă, sume pe care eu i le remiteam şi despre care bănuiam că i le dă lui Ispas Constantin.

Declar faptul că, aceste sume de bani precum şi mărfurile date de tatăl meu către Ispas Constantin sau către fratele acestuia, erau acordate din convingerea tatălui meu că Ispas Constantin are capabilitatea să ne protejeze datorită funcţiei pe care o deţinea.

La sfârşitul anului 2012, într-o seară am fost sunată de tatăl meu, Leonte Gheorghe care mi-a spus că trebuie să avem o întâlnire cu Ispas Constantin la biroul acestuia.

Precizez că era trecut de orele 18.00 când am intrat în curtea Poliţiei Mun. Ploieşti, unde nu s-au efectuat formalităţile de intrare la poartă.

Urcând scările, m-am întâlnit cu poliţistul Oprea Adi cu care m-am salutat după care am intrat într-unul din birourile D.G.A., fiind însoţită de părinţii mei.

În prezenţa noastră, Ispas Constantin ne-a spus că despre această întâlnire nu trebuie să ştie nimeni şi în tot prezenţa noastră acesta l-a sunat pe poliţistul Adi Oprea căruia i-a transmis telefonic, că nu se afla în sediu şi nu l-a văzut, aluzie la faptul că nu trebuia să se cunoască că suntem în acea locaţie.

De faţă cu părinţii mei, Ispas Constantin m-a întrebat despre sumele de bani pretins date ofiţerului de poliţie Olteanu Emanuel.

Mama mea i-a spus lui Ispas că în legătură cu aspectele întrebate de el, am dat declaraţii la DNA fapt pentru care nu mai avem nimic de declarat.

La un moment dat, Ispas Constantin care se afla în birou împreună cu Rădulescu Adrian, ne-a spus că doreşte ca Rădulescu Adrian să vorbească cu mine în particular fără prezenţa părinţilor.

M-am supus cererii lui şi l-am însoţit pe Rădulescu Adrian care era însoţit de un alt coleg, în alt birou unde Rădulescu m-a amenințat că mă va aresta susținând că are probe concrete din care reiese faptul că am dat bani cu titlu de mită lui Olteanu Emanuel, iar dacă nu fac declarații în acest sens mă va reține și mă va duce la pușcărie.

În timp ce acesta ţipa la mine, i-am spus că în aceste condiţii solicit prezenţa unui apărător dar acesta a refuzat cererea mea.

Indignată fiind de tratamentul aplicat, m-am ridicat şi am părăsit biroul întorcându-mă în biroul lui Ispas Constantin.

Ajunsă acolo, Rădulescu m-a urmat şi i-a comunicat lui Ispas Constantin că eu refuz să dau declaraţie şi totodată le-a explicat părinţilor mei că, deşi dosarul de la DNA privindu-l pe Olteanu Emanuel s-a închis, urmează să fie deschis un alt dosar penal la DGA, unde există probe concrete că am dat mită.

În timp ce Ispas împreună cu Rădulescu ţipau la mine şi făceau presiuni să dau declaraţie, tatăl meu a avut un moment de cădere psihică, a început să plângă, rugându-i pe cei doi ofiţeri să mă lase liberă.

Ispas Constantin la rândul său a afirmat în faţa părinţilor mei că există probe concrete că am dat ofiţerului Olteanu mită şi că voi fi arestată dacă nu dau declaraţie în acest sens.

La plecare, Ispas Constantin m-a ameninţat în sensul că mi-a atras atenţia că voi avea probleme dacă voi spune cuiva despre întâlnirea avută şi a subliniat în special, să nu povestesc despre această întâlnire avocatului.

După acest incident care m-a marcat profund din punct de vedere psihic, tatăl meu a continuat să se întâlnească cu Ispas Constantin căruia cred că îi dădea în continuare sume de bani deoarece acesta se ferea de noi, de familia sa.

Când Grigore Narcis a venit să dea declaraţii la DNA, adică în cursul lunii mai 2015, Ispas Constantin l-a căutat pe tatăl meu la firma noastră şi l-a întrebat dacă cunoaşte motivul pentru care Grigore Narcis a fost chemat la DNA şi dacă acesta a dat declaraţii împotriva lui.

De asemenea Ispas Constantin l-a rugat pe tatăl meu să nu dea declaraţii împotriva lui dacă va fi chemat la DNA, acest lucru fiindu-mi spus personal de tatăl meu.”

Margareta Leonte, la rândul ei, declară procurorilor DNA presiunile la care a fost supusă atât ea cât și familia sa, în birourile DGA. ”Rămaşi singur cu Ispas Constantin, l-am întrebat pe acesta care este motivul pentru care ne aflam în acel moment, în acel birou şi de ce Oana, fiica mea, a fost luată din birou şi dusă la anchetă.

Acesta mi-a răspuns că trebuie să declarăm despre presupusa infracţiune de mită a lui Olteanu Emanuel. Eu am răspuns că nu mai avem altceva de declarat după care Ispas Constantin a părăsit biroul.

Nu pot preciza cât timp a stat fiica mea în biroul lui Rădulescu dar pot spune că a stat peste 15 minute.

La un moment dat, după ce Ispas Constantin s-a reîntors în birou, fiica mea a ieşit din biroul unde o anchetase Rădulescu, vizibil tulburată şi plânsă iar Rădulescu ne-a spus explicit şi pe un ton imperativ, să o determin pe fiica mea să declare, pentru că în caz contrar o va aresta pe Oana şi pe noi împreună cu ea.

Fiica mea a spus că trebuie să chemăm un avocat pentru că Rădulescu intenţionează să o aresteze.

Eu am început să plâng şi am cerut soţului meu să părăsim biroul.

Ulterior, Oana ne-a spus mie şi soţului meu faptul că, Rădulescu Adrian i-a pus în faţă o coală albă de hârtie, necompletată, şi în legătură cu care acelaşi ofiţer i-a cerut să o semneze în alb, făcând precizarea că ştiu ei ce să scrie mai departe pe această coală, cerere refuzată de fiica mea şi urmată de solicitarea acesteia de a fi asistată de un avocat.

Am plecat din sediul poliţiei municipale dar îmi amintesc că după circa două luni de la acest eveniment, întâmplător, m-am întâlnit cu Rădulescu Adrian în mun. Ploieşti la intrarea în coaforul Bluette.

Cu ocazia acestei întâlniri, Rădulescu m-a oprit şi m-a întrebat dacă ne-am mai gândit la problema cu Olteanu iar dacă nu, atunci sigur va veni momentul în care o să vină la noi acasă să o aresteze pe Oana.”

Presiuni făcute de un ofițer asupra unui deținut

Un alt martor în cauză, Grigore Narcis, declară că a fost vizitat în penitenciar de Adrian Rădulescu, care i-a cerut să scrie un denunț mincinos în care să îl acuze pe ofițerul de poliție Toma Ciprian că a luat mită: ”Din câte îmi amintesc, la sfârşitul lunii decembrie 2012 sau începutul lunii ianuarie 2013, soţia mea Grigore Loreta a fost chemată de către Ispas Constantin la sediul instituţiei unde lucra şi pe care o conducea – D.G.A. Prahova, pentru a purta unele discuţii. Soţia mea, împreună cu avocatul Bogdan Păun, s-au prezentat la sediul D.G.A. Prahova unde Ispas Constantin le-a cerut celor doi să îmi transmită să nu cumva să fac vreun denunţ la D.N.A. împotriva sa, spunându-le că dacă voi ţine cont de solicitarea sa va „aranja” să fiu transferat la Penitenciarul Ploieşti din str. Rudului unde, tot prin „grija” lui, voi avea o detenţie mai uşoară. Soţia mea, în cadrul unei vizite pe care mi-a facut-o la Penitenciarul Mărgineni, mi-a adus la cunoştinţă despre aspectele solicitare şi promise de Ispas Constantin.

Eu am fost surprins în legătură cu interesul lui Ispas Constantin faţă de mine întrucât eu nu îl cunoşteam, personal, ci doar îl văzusem şi ştiam că vine la familia Leonte şi nu am avut nici un gen de interacţiune cu acesta.

Cred că la sfârşitul lunii ianuarie 2013 – începutul lunii februarie 2013, la Penitenciarul Mărgineni unde mă aflam am fost căutat de către un subaltern al lui Ispas Constantin – Rădulescu Adrian, care mi-a solicitat să fac un denunţ împotriva numitei VIORICA CORD şi a ofiţerului de poliţie Olteanu Emanuel, insistând totodată să afle de la mine dacă am cunoştinţă ca suma de bani pe care i-am remis-o lui Olteanu să fii ajuns la Toma Ciprian. I-am spus lui Rădulescu încă de la acel moment că sunt sigur că Toma Ciprian nu a primit niciun ban. Mai mult decât atât, i-am spus că nu cred că Olteanu şi-a primit întreaga sumă de la Oana, deşi aceasta mi-a spus că i-a dat toţi banii pe care mie mi i-a oprit conform înţelegerii.

Menţionez că Rădulescu Adrian mi-a spus că este trimis de domnul Ispas să poarte discuţia respectivă cu mine şi că şeful său îmi promite că dacă voi face denunţul va face tot ce îi stă în putinţă să beneficiez de art. 19 O.U.G. nr. 43/2002. I-am spus că sunt de acord să fac un denunţ împotriva Viorica Cord şi a lui Olteanu Emanuel, lucru concretizat în aceeaşi zi.

Denunţul respectiv l-am formulat în acea zi pentru că Rădulescu Adrian a insistat foarte mult şi în timpul redactării acesta vroia să consemnez că totuşi o parte din bani au ajuns la Toma Ciprian. Eu, având convingerea că acest fapt nu s-a întâmplat, i-am spus la un moment dat lui Rădulescu Adrian că ori mă lasă să scriu ceea ce doresc eu, ori vrea să scriu poveştile pe care dânsul mi le sugera, în cele din urmă Rădulescu Adrian a acceptat să formulez denunţul aşa cum am dorit eu.

În luna martie 2013, fiindu-mi schimbată măsura preventivă, am fost sunat pe telefonul mobil de către Ispas Constantin în persoană, care mi-a solicitat să mă prezint la el la birou în cel mai scurt timp. M-am conformat solicitării ofiţerului şi m-am prezentat la biroul său din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti unde, într-o primă fază, am avut o discuţie între 4 ochi cu acesta, după care mi-a spus că trebuie să discut cu ofiţerul de caz – în concret Rădulescu Adrian.

Primele vorbe ale lui Ispas Constantin au fost „Gata, linişteşte-te, ai scăpat cu puşcăria”. Ispas Constantin mi-a spus că mă va ajuta să beneficiez de prevederile art. 19, cerându-mi totodată să-i argumentez motivele pentru care eu nu cred că banii au ajuns la Toma Ciprian. Mi s-a părut că acesta doreşte cu insistenţă să ajungă la ofiţerul respectiv.”

Soția lui Grigore Narcis, Grigore Loreta, declară în fața procurorilor DNA că a fost chemată de Ispas Constantin, în biroul său de la DGA situat în incinta Poliției municipiului Ploiești unde i s-a spus să îi transmită lui Grigore Narcis ca în cazul în care va fi chemat la DNA să nu spună prostii și să nu declare nimic în ceea ce-l privește pe Ispas.

Altă persoană amenințată în birourile DGA este Tache Nicușor, reprezentantul unei societăți care avusese afaceri cu societatea Lemar. Atât Rădulescu cât și Ispas îi reproșau lui Tache Nicușor că doar Lemar a avut dosar de evaziune fiscală iar firma acestuia din urmă nu a avut probleme cu Poliția. La fel ca și în cazul lui Grigore Narcis, cei doi ofițeri încercau să îl determine pe acesta să dea declarații mincinoase cu privire la ofițerii care instrumentaseră cauza Lemar.

Dosarele fabricate și conexate ulterior într-unul singur nu au fost finalizate din lipsa probelor. Totuși, dacă martorii ar fi acceptat să dea declarații mincinoase, date fiind acuzațiile foarte grave, ofițerii de Poliție vizați probabil ar fi fost arestați la acea vreme.

Declarație martor protejat Marc Antonio

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor