logo
RNTV Live

Franța a impus o suprataxă pe hainele ieftine provenite din China

haine-contrafacute-2
Dudau Andreea Valentina

Camera inferioară a Parlamentului francez a adoptat un proiect de lege care vizează să sancționeze articolele de modă ultrarapide sau cunoscute sub denumirea de “fast fashion”!

Camera inferioară a Parlamentului francez a aprobat un proiect de lege care vizează sancționarea articolelor de modă ultrarapide sau cunoscute sub numele de „fast fashion”. Aceste măsuri, votate joi, 14 martie, fac din Franța prima țară din lume care adoptă legi pentru limitarea exceselor modei ultrarapide, conform declarațiilor ministrului tranziției ecologice, Christophe Bechu. Măsurile necesită încă un vot în Senat, conform The Guardian.

Printre măsurile-cheie adoptate se numără interzicerea publicității pentru articolele de modă la prețuri reduse și instituirea unei taxe de mediu pentru aceste produse. Piața de modă din Franța a fost inundată cu haine ieftine din import, fapt ce a condus la falimentul mai multor mărci autohtone.

Principalele argumente în favoarea acestei legi, prezentată de partidul Horizons, aliat cu președintele Emmanuel Macron, sunt de natură ecologică. Proiectul prevede creșterea treptată a amenzilor până la 10 euro pe articol vestimentar până în 2030, precum și interdicția publicității pentru astfel de produse. După adoptarea de către deputați, proiectul de lege va ajunge în Senat și apoi va deveni lege. Niciun deputat nu a votat împotriva acestei legi, care sancționează practic „fast fashion” – comerțul care încurajează consumul prin oferirea de prețuri mici, fără a respecta normele de calitate sau mediu.

Opiniile parizienilor sunt împărțite cu privire la această măsură. Unii preferă hainele la prețuri reduse din cauza scăderii puterii de cumpărare, în timp ce alții susțin că este o idee bună pentru protejarea mediului.

Comerțul „fast fashion” afectează în special mărcile franceze care nu pot face față concurenței create de lanțurile de aprovizionare ultraflexibile. Cei care practică acest tip de comerț susțin că produsele lor răspund cererii și că procentul de articole nevândute este mult mai mic în comparație cu jucătorii tradiționali, care pot avea rate de deșeuri de până la 40%.

Retailerul de „fast fashion” Shein, cu sediul în China și Singapore, este vizat în mod special de noua lege. Marca lansează zilnic peste 7.200 de modele noi de îmbrăcăminte și deține un total de 470.000 de produse diferite, fiind prezentă în peste 150 de țări din întreaga lume.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor