logo
RNTV Live

Grațiela Gavrilescu: ”Din păcate, iată, am avut dreptate!” Ce spune ministrul Mediului după dezastrul din Prahova

sangeru inundatii 4
Oana Stoica

Grațiela Gavrilescu: ”Din păcate, iată, am avut dreptate!” Ce spune ministrul Mediului după dezastrul din Prahova

Drama petrecută în Prahova, după viitura care a măturat localitatea Sângeru, a emoționat.

Chiar ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a ținut să vorbească despre acestă dramă, dar și despre măsurile ce ar fi trebuit luate până acum.

Iată ce a postat pe Fecebook, Grațiela Gavrilescu:

”Mi-aș fi dorit să trăim, și în acest an, bucuria sărbătorii de 1 Vorbim despre o postare Iunie, ca și până acum, însă drama familiei din Sângeru ne-a marcat pe toți!

Furia naturii dezlănțuite pare să nu mai cunoască limite: ploi torențiale, tornade, grindină, vijelii, temperaturi extreme… toate sunt semne că omul și natura au intrat în conflict, că amprenta lăsată, de două secole încoace, de industrializarea haotică asupra planetei este una dureroasă, greu de șters!

Iată doar câteva statistici de la Administrația Națională de Meteorologie, care vă vor convinge:

Luna mai 2019 a totalizat, în medie, 119, 5 l/mp, fiind a-IV-a lună cea mai ploioasa din istoria măsurătorilor meteorologice din România, după lunile mai ale anilor 1970, 1991 și 2012.

În ultimele 24 de ore, în Prahova, precipitațiile au totalizat până la 94 l/mp, depășind chiar valoarea medie a lunii iunie (84,5 l/mp), care este considerată cea mai ploioasă lună în țara noastră…

În ultimele 24 ore au fost emise 5 avertizări de cod roșu de vreme severă imediată, iar în luna mai a.c., 10 avertizări de cod roșu pentru fenomene meteo de vreme severă imediată.

Această statistică relevă intensitatea și frecvența fenomenelor meteo extreme, în creștere de la o lună la alta, de la un an la altul..

În intervalul ianuarie – mai 2019 s-au emis deja 1560 de mesaje meteorologice pentru fenomene meteo extreme, cu aproape 60 de mesaje mai mult decât în perioada similară a anului 2018.

Dacă în 2011 au fost emise în total 1744 de astfel de mesaje, iată că numai în 5 luni din acest an cifra este de 1560…date care confirmă creșterea semnificativă a frecvenței fenomenelor meteorologice extreme..

În Prahova, La Postul hidro Valea Călugărească s-au înregistrat 94 litri !!!! / mp , 67 l/mp la Moara Domnească și 52 l/mp la Ciorani…
Da!
Aceasta este situația cu care ne confruntăm!

Poate că mulți dintre dumneavoastră ați privit cu neîncredere demersurile Ministerului Mediului și insistența mea de a găsi cele mai rapide si mai eficiente metode de reducere a emisiilor de carbon, de urgentare a colectării selective a deșeurilor și de reciclare a acestora, de încurajare a economiei circulare și dezvoltării durabile…

Am promovat aceste direcții în Guvern și în toate întrunirile pe care le-am avut în țară și în străinătate, inclusiv în cele organizate pe Președinție, cea mai recentă fiind întâlnirea, la București, cu miniștrii mediului din statele membre UE.

Din păcate, iată, am avut dreptate!

Niciun efort nu este prea mare pentru adaptarea la schimbările climatice și pentru prevenirea accentuării acestora!

Sper ca măsurile cuprinse în proiectul ROADAPT privind revizuirea Strategiei și a Planului Național de Adaptare la Schimbările Climatice, în consens cu Acordurile internaționale și fundamentate științific cu sprijinul experților din cadrul Ministerului, ANPM, GNM, ANANP și Administrației Naționale de Meteorologie, precum și al specialiștilor din toate domeniile implicate, să fie implementate cât mai repede!”

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor