logo
RNTV Live

Grota Miresei de la Slănic şi povestea tinerei care s-a sinucis din dragoste, îmbrăcată în rochie albă de mireasă

004-b0-MunteleDeSare-GrotaMiresei-LaculPorcilor-Slanic
Oana Stoica

Povestea tristă a unui loc cu proprietăți terapeutice.

Căutată pentru tratamentele cu nămol terapeutic şi salinitatea deosebită a băilor, staţiunea prahoveană Slănic este renumită şi pentru Grota Miresei.

Aceata are o poveste inspirată de o sinucidere reală, a unei localnice.

Este un loc pe cât de frumos, pe atât de încărcat de mister şi legendă.

Cea mai vehiculată este aceea care spune că, la 6 ani după formarea grotei, în 1920, la patru zile după nuntă, o localnică nefericită s-a sinucis, aruncându-se din vârful muntelui de sare.

Fata nu s-a împăcat cu ideea unui măritiş cu un bărbat care nu-i plăcea, astfel că a ales să moară.

Dorinţa acesteia de a muri a fost extrem de puternică pentru că, în condiţii obişnuite, înecul era imposibil din cauza salinităţii ridicate a apei din grotă, formată de ploi şi izvoarele subterane.

Povestea Grotei Miresei are şi o altă variantă bazată pe aceeaşi poveste.

Fata, fiică a unui cioban avut din zonă – de unde şi numele de Baia Baciului – s-a îndrăgostit de băiat sărac aflat în slujba tatălui.

Tatăl nu a fost de acord cu povestea de dragoste dintre cei doi şi a măritat-o cu un alt băiat, bogat ca şi ea.

La patru zile după nuntă, îmbrăcată în rochie de mireasă, fata s-a sinucis aruncându-se din vârful muntelui de sare.

Dincolo de toate aceste legende, muntele de sare de la Slănic, situat în complexul Baia Baciului, a fost declarat rezervaţie naturală geologică şi geomorfologică în 1954, cu o suprafaţă protejată de peste 2 hectare.

Toate destinaţiile din Complexul Baia Baciului au, de altfel, atât o componentă turistică, cât şi una de sănătate – Muntele de sare, care încorporează Grota Miresei, Baia Miresei, Lacul Baia Baciului (adânc de 7 metri , hipersalinic, cu o concentraţie de 300%) şi Baia Porcilor, care conţine nămol terapeutic.

sursa – adevarul.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor