logo
RNTV Live

Impactul salariului minim european: prognoze privind creșterea salariilor și beneficiile pentru angajații cu cele mai mari venituri

bani-finante-lei-financiar-deficit-InquamPhotos-Octav-Ganea-e1608553287385-640×400
Theo Tănăsescu

PSD și-a asumat ca obiectiv politic introducerea salariului minim european până la finalul anului 2024. Această măsură va duce la creșterea salariilor, deoarece salariul minim european reprezintă cel puțin jumătate din salariul mediu net. În 2024, jumătate din salariul mediu net este de 3783 de lei, ceea ce depășește ușor salariul minim din România, care va fi crescut la 3700 de lei începând cu 1 iulie. Avantajul major al salariului minim european constă în faptul că va fi ajustat în funcție de salariul mediu brut din țară, ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca acesta să crească în fiecare an. În plus, beneficiarii principali vor fi angajații cu cel puțin 24 de luni de experiență, pentru care angajatorii vor fi obligați să ofere un salariu peste nivelul minim.

”PSD își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024. În acest sens, specialiștii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Propunerea va fi realizată în colaborare cu ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.

PSD consideră că trebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România, într-o manieră predictibilă, care să garanteze creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România.

Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor.

Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajați încadrați cu acest nivel minim de salarizare.”, arată un comunicat al PSD.

Ce înseamnă salariul minim și cu cât vor crește salariile

Această inițiativă reprezintă un pas important pentru atingerea obiectivului european care prevede ca angajații cu venituri mai mici să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Salariul mediu luat în considerare pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei. Dacă ar fi să ne raportăm la situația de astăzi, salariul minim european din România ar fi de 3783 de lei.

După 1 ianuarie 2025, salariul mediu pe economie va mai crește și având în vedere că salariul minim european este corelat cu acesta, asta va duce automat și la creșterea salariului mimin european.

O altă regulă importantă a salariului minim european îi va viza pe angajații care au o vechime de cel puțin 24 de luni. De la 1 ianuarie 2024 angajatorii sunt obligați să le ofere salarii peste pragul minim, iar implementarea salariului minim european va crește valoarea de la care se pleacă în calcularea noilor venituri.

Salariul minim european va constitui un beneficiu important pentru cei care activează în mediul privat, acolo unde, există cel mai mare număr de angajaţi încadraţi cu acest nivel minim de salarizare. Ponderea beneficiarilor salariului minim reprezintă o treime din totalul angajaților la privat, cu variații anuale minore.

Un efect imediat al creșterii salariului minim îl reprezintă asigurarea unor salarii mai bune încă din prima zi de muncă, chiar și pentru cei fără nicio calificare. Iar acest lucru duce la faptul că viitorii pensionari nu se vor mai confrunta cu perspectiva unor sume derizorii atunci când vor ieși de pe piața muncii.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor