logo
RNTV Live

Incredibil! Vezi ce se întâmplă cu aparatura învechită a Spitalului din Bălțești după ce acesta s-a închis oficial

pat spital baltesti (Large)
Oana Stoica

În urmă cu șase ani, în timpul guvernării Boc, zeci de unități sanitare din România au fost închise. Au urmat proteste, încercări disperate de a împiedica o astfel de decizie. În Prahova au fost închise în 2011, patru spitale. Este vorba despre cele de la Urlați, Plopeni, Bălțești și Poiana Țapului. Unele au fost redeschise, cum este cazul celui de la Urlați.

La Bălțești însă, s-a încercat acum câțiva ani redeschiderea unității sanitare care deservea mai multe localități din zonă. Oficial însă, în urmă cu o săptămână, Guvernul a decis închiderea spitalului. Motivul a fost ”lipsa pacienților”.

În 2011 în spitalul din Bălțești se punea lacăt și pe toată aparatura de aici. Vorbim de în special de aparatură destinată recuperării medicale, dar și aparatură de radiologie sau laborator.

Șase ani, toată dotarea a stat mai mult învelită cu huse de protecție. Șase ani în care totul s-a depreciat și uzat fizic și moral. Guvernul a găsit însă o modalitate prin care să le mai închidă gura managerilor de spitale din Prahova, care tot cer fonduri pentru achiziționarea aparaturii care lipsește în multe dintre secții sau este total depășită din punct de vedere al performanțelor.

Ei bine, Guvernul a decis ca aparatura de la Bălțești să fie predată către Spitalul Judeţean de Urgență Ploiești, Spitalul Municipal Câmpina, Spitalul Orășenesc Sinaia, Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga și Spitalul Orășenesc «Sfânta Filofteia Mizil».

Vorbim nu doar de dotările medicale ci și de mobilier. Mai mult, în hotărârea de Guvern adoptată la finalul lunii mai, se vorbește inclusiv de predarea către cele cinci spitale și a ”stocurilor de medicamente şi materiale sanitare”. Stăm și ne întrebăm dacă acele medicamente care au zăcut șase ani sub cheie mai pot fi folosite, având în vedere termenul de valabilitate destul de restrâns al acestora.

Se poate vorbi așadar de praf aruncat în ochi. Cinci spitale din județ care pe hârtie au primit dotări medicale și medicamente. În realitate însă, ce le-a fost repartizat pare mai mult nefolositor.

Cineva tot are de câștigat din această poveste. După închiderea spitalului din Bălțești, se vorbea despre interese ascunse ale unor politicieni care încercau să preia clădirea cu totul și să facă aici o bază privată de tratament balneară. Mai ales că în zonă sunt izvoare sărate cu proprietăți unice.

Acum, după ce Guvernul a oficializat ”înmormântarea” spitalului Bălțești, autorităţile sunt libere să stabilească o nouă destinaţie pentru clădirea şi terenul de aici. Adică au primit liber să facă o afacere profitabilă. Rămâne însă de văzut pentru cine.

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor