logo
RNTV Live

Indicele ROBOR la 3 luni, nou prag maxim

robor 1
rnews

Indicele ROBOR la 3 luni, nou prag maxim

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,13% de la 2,07%, cât era vinerea trecută, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni a urcat la 2,46%, cel mai mare nivel din octombrie 2014.

Analistul Iancu Guda, preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), spune, într-o postare pe blogul personal, că majorarea ROBOR la 3 luni până la 3,5% ar putea duce la creşterea dobânzii medii la creditele în lei pentru companii până la 6 – 8%, ceea ce ar cauza majorarea costului de finanţare şi, prin urmare, un risc în creştere de intrare în insolvenţă pentru companii.

„Creșterea costului de finanțare ar trebui să fie o preocupare pentru majoritatea antreprenorilor în perioada următoare, având în vedere că vremea dobânzilor mici a trecut. Inflația anuală înregistrată în luna martie a anului curent a fost de 5%, majorarea prețurilor fiind cauzată atât de ofertă (creșterea costurilor salariale și a cheltuielilor cu combustibilul), cât și de avansul cererii (pe fondul creșterii salariului mediu nominal cu 14% în sectorul privat și a soldului creditelor acordate populației cu 8%)”, a afirmat analistul financiar-bancar Iancu Guda.

 

CITEȘTE mai multe AICI

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor