Indicele ROBOR la 3 luni, nou prag maxim

Indicele ROBOR la 3 luni, nou prag maxim

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,13% de la 2,07%, cât era vinerea trecută, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni a urcat la 2,46%, cel mai mare nivel din octombrie 2014.

Analistul Iancu Guda, preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), spune, într-o postare pe blogul personal, că majorarea ROBOR la 3 luni până la 3,5% ar putea duce la creşterea dobânzii medii la creditele în lei pentru companii până la 6 – 8%, ceea ce ar cauza majorarea costului de finanţare şi, prin urmare, un risc în creştere de intrare în insolvenţă pentru companii.

„Creșterea costului de finanțare ar trebui să fie o preocupare pentru majoritatea antreprenorilor în perioada următoare, având în vedere că vremea dobânzilor mici a trecut. Inflația anuală înregistrată în luna martie a anului curent a fost de 5%, majorarea prețurilor fiind cauzată atât de ofertă (creșterea costurilor salariale și a cheltuielilor cu combustibilul), cât și de avansul cererii (pe fondul creșterii salariului mediu nominal cu 14% în sectorul privat și a soldului creditelor acordate populației cu 8%)”, a afirmat analistul financiar-bancar Iancu Guda.

 

CITEȘTE mai multe AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

“Pasul la ofsaid” cu Cristi Vlad

“Pasul la ofsaid” cu Cristi Vlad Invitatul acestei zile, la emisiunea cu profil sportiv “Pasul la ofsaid”, a fost Cristi Vlad, președintele Petrolului. Una dintre temele...