logo
RNTV Live

Înregistrări incendiare cu Florian Walter și procurorul Iorga Moraru

Florian Walter, la DNA Ploiești!
rnews

Înregistrări incendiare cu Florian Walter

Florian Walter i-a dezvaluit Mihaielei Iorga Moraru posibile infractiuni de santaj la adresa unor politicieni. Discutiile au fost inregistrare si gasite in calculatorul procurorului de la DNA, dezvăluie jurnalistul Ionel Stoica pe Ziare.com.

Milionarul era fugit in Emiratele Arabe Unite, când a contactat-o pe Iorga Moraru. Convorbirile au fost inregistrate de procuror cu un reportofon si stocate in calculator.

Atunci cand Iorga Moraru a fost revocata din functia de procuror la DNA, unul din politistii care lucra cu aceasta si-a adus aminte de aceste interceptari. El se ocupase de descărcarea fișierelor din reportofon în calculator, la solicitarea procurorului.

 

Convorbirile au loc în contextul în care Iorga Moraru nu avea în lucru un dosar care să-l privească pe Florian Walter. 

Înalta Curte a emis un mandat de percheziție informatică, iar fișierele audio sunt acum probe importante în procesul în care Iorga Moraru este acuzată de favorizarea făptuitorului și fals intelectual.

Procurorul este judecat pentru că ar fi făcut mai multe demersuri pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală a lui Florian Walter. Procesul este pe rolul Înaltei Curți.

Walter a arătat într-o declarație la DNA că, în primăvară anului 2015, înaintea începerii anchetei DIICOT, a primit în biroul sau de la Romprest o persoană care s-a prezentat că fiind “Cristi”.

“Mi-a adus la cunoștință că firma Romprest urmă să aibă mari probleme și mi-a transmis să fiu foarte atent, eu și familia mea. Mi-a format convingerea că ar lucra pentru un serviciu secret și în cadrul aceleiași întâlniri mi-a furnizat un număr de telefon susțînând că pot, prin intermediul acestuia, să iau legătură cu o persoană din structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție”, a explicat Walter.

După începerea anchetei și fuga în Dubai, în iunie-iulie 2015, afaceristul și-a adus aminte de numărul de telefon și ar fi trimis un mesaj. “În mesaj am scris că sunt Walter Florian și am întrebat dacă pot să sun la acel număr. În aceeași perioada, am sunat la numărul respectiv de telefon și mi-a răspuns o doamna care s-a prezentat a fi procuror Moraru Iorga Mihaela de la DNA – Structura Centrală”, a povestit acesta.

Walter s-a plâns că o companie franceză încearcă să-i preia afacerea, fiind ajutați de actionarii minoritari din companie. Afaceristul ar fi intrat în conflict cu doi dintre asociațîi minoritari, milionarii Radu Budeanu și Dragoș Dobrescu, membri ai așa-zisului “Grup de la Monaco”.

În discuțîi, afaceristul face mai multe dezvăluiri surprinzătoare și despre alte afaceri de corupție la Primăria Capitalei și la Primăria Sectorului 5.

“Trebuie să aveți un pic de răbdare”

Într-o convorbire, datată 6 octombrie 2015, Walter are o rugăminte la Iorga Moraru. Să-i spună ce crede despre dosar, în condițiile în care cazul era la DIICOT.

Florian Walter: O rugăminte am și io la dumneavoastră. Ce credeți de dosarul asta al meu că stă între DIICOT și DNA?
Mihaiela Iorga Moraru: Păi, io zic că nu stă între DIICOT și DNA. Din câte am înțeles este la DNA. Deci nu mai e la… nici între DIICOT și DNA.
Florian Walter: Da. A întrebat avocatu’ meu și nu se întâmplă nimic în el. De fapt cele trei declarațîi, doamna, să zic așa, cele trei declarații, doamna,… neinteligibil… să le citiți și dumneavoastră. N-au nicio legătură cu zece, unu la sută din realitatea adevărată. N-au legătură.
Mihaiela Iorga Moraru: Trebuie să aveți un pic de răbdare. Lucrurile nu se rezolva peste noapte. O să se administreze cel mai probabil o expertiză, o să vedeți ce spune expertiză…
Florian Walter: Da.
Mihaiela Iorga Moraru: Dar foarte multe din explicațîi…

Florian Walter: Am o rugăminte, am o rugăminte și eu personal la dumneavoastră. Dacă puteți, nu să mă ajutați pe mine personal, măcar să ajutați compania și familia mea, atâta va cer.
Mihaiela Iorga Moraru: (oftează) Deci, atât cât stă în puterile mele să apar ceea ce este corect, o voi face.
Florian Walter: Adică să apărați cu legea, doamna, nu altceva.
Mihaiela Iorga Moraru: Păi, asta va spun. Tot ceea ce este legal voi face, stați liniștit.

Florian Walter: Și ar fi păcat să se distrugă o companie în care lucrează peste trei mii două sute de oameni. Păcat mare.
Mihaiela Iorga Moraru: Știu că așa e.
Florian Walter: Dacă…, că v-am spus de acel Căpățână (Mario Jean Căpățână, afacerist apropiat lui Dragoș Dobrescu- n.red) vedeți că e speriat.
Mihaiela Iorga Moraru: Da. O să încerc să discut și cu el.

Acuzațiile DNA

Potrivit acuzațiilor oficiale făcute de procurorii DNA, Iorga Moraru ar fi preluat nelegal un dosar din 2014, aflat la un coleg al sau, care privea posibile fapte de corupție privind firma Romprest și relațiile cu Primăria Sectorului 5.

Procurorul și-ar fi indus în eroare colegul în sensul că ar instrumenta o cauza mai veche, din 2010, care privește aceleași fapte. Potrivit procedurii, în astfel de anchete, reunirea dosarelor se face la cel mai vechi caz.

Potrivit unui comunicat DNA din 8 februarie 2018, după preluarea cauzei, Iorga Moraru ar fi dispus expertize financiar-contabile și fiscale în acest caz, “cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infracțională a persoanei protejate, care s-a finalizat prin formularea unor concluzii favorabile acesteia”.

Următorul pas a fost că Iorga Moraru “i-a pus sub acuzare pe inspectorii antifraudă care au întocmit procesele verbale – mijloace de proba avute în vedere de judecătorul de drepturi și libertăți pentru confirmarea măsurii arestării preventive dispusă față de persoană respectivă, la dată de 06 martie 2016, fără că la dosar să existe probe care să releve, în mod rezonabil, intenția infracțională a acestora”.

“Prin aceste demersuri, procurorul a urmărit inducerea în cauza a unor dubii în ceea ce privește amploarea activitățîi infracționale a persoanei respective”, mai arată DNA.

Anchetă a dezvăluit că soția și cumnata lui Florian Walter au avut mai multe întâlniri cu Iorga Moraru, în biroul acesteia din DNA. Cele două femei au fost chemate fără că prezența acestora să fie consemnată în registrul de întrări-ieșiri al parchetului și fără că acestea să fie audiate.

“Stăm închiși că prostii, asta e problema!”

Potrivit discuțiilor, Florian Walter invocă faptul că martorii audiați în acuzarea să la DIICOT, cumnatul sau – Spirea Daniel Stoica și Daniel Capra, ar fi fost supuși presiunilor, iar declarațiile acestora ar fi mincinoase. Procurorul DNA ar aprobă spusele acestuia.

Florian Walter:…. mă rog, arestarea lui Necula și, mă rog, darea mea în urmărire internațională, deci scăderea companiei, clar, la minus optzeci la sută. Deci asta, credeți-mă, d-asta zic: “Domne, s-au folosit și aceste autorități.” Aa… declarațiile care sunt puse în dosarul meu, semnate de doamna procuror de la DIICOT în zece cinșpe minute pentru că cumnata-miu…, false doamna, sunt false.
Mihaiela Iorga Moraru: Bine, da…
Florian Walter: Adică minciuni. Sunt minciuni. În cinșpe minute dai o declarație de acuzare unu după altu și în aceeași zi le-a acceptat eliberarea. Cum au dat declarație, cum le-au acceptat-o? Asta nu-i presiune?
Mihaiela Iorga Moraru: Nu știu ce să va zic, dar să șțiți că nu pot să controlez că procuror declarațiile părților prin dosar.

Florian Walter: Doamna, e șantaj, dar încă o dată, mă repet, cu instituțiile statului. Când a intrat spălarea de bani, anul trecut, în luna iunie, au stat trei, patru luni de zile. OK, oamenii trebuiau să-și facă treaba dar nu, nu… Cum să zic io?… Nu intrau pe problema ce… aveau ei că instituție să facă. Alte informațîi. Și după aceea se face acea sesizare, vine căzu lu cumnata-miu în luna noiembrie, ii ții șapte luni închiși, își plătește băiatu ăla datoria, că i-a dat bani soția și recunoaște o par, fapta, să zic, și-l ține șapte luni acolo până da declarație de mine. Dacă ați citit declarația, va dați seama, e o minciună totală. Cumnatu meu, care l-am crescut și am avut grijă de el în viață! Asta va spun!
Mihaiela Iorga Moraru: Bine.
Florian Walter: Și după aceea și Capra da o declarație, tot mincinoasă.
Mihaiela Iorga Moraru: Bine, pentru astea, o să le puteți combate. Bănuiesc că aveți și dumneavoastră propriile argumente și dovezi, deci nu…
Florian Walter: Am argumente, dar argumentele ne, ne închid. Stăm închiși că prostii, asta e problema!

Potrivit DNA, primele acte de urmărire penală pe care le-ar fi făcut Mihaiela Iorga Moraru de la preluarea cauzei au fost reaudierea martorilor ale căror declarațîi au fost criticate de milionar și dispunerea unui raport de expertiză financiar-contabila și fiscală.

Milionarul descrie un șantaj care a durat doi ani

Potrivit interceptărilor, Walter dezvăluie mai multe fapte de corupție în care sunt implicați rivalii săi în afaceri.

Florian Walter: Deci astea sunt aflate de mine, mă rog, în săptămânile trecute, de la o persoană care a lucrat doisprezece ani lângă el. M-am și speriat! Adică, io când am auzit că l-a urmărit pe Vlad Moisescu, Dragoș Dobrescu doi ani de zile, doamna! Ce șantaje…prin străînătate, prin România, peste tot, doi ani de zile. Deci a avut echipaje, că să le numesc așa, în care a urmărit oameni, inclusiv soțiile la miniștri sau parlamentari care erau la Bruxelles. Deci m-am speriat ce mi-a spus omul ăla. Domne, nu se poate așa ceva!

Doi ani de zile te investește niște oameni să-ți urmărească peste tot orice mișcare și am înțeles că și lovitură dată către…la Crin Antonescu, că n-a mai candidat la președinție tot d-aicea s-a…, tot dintr-un șantaj din asta mare de la Bruxelles. Au stat acolo câteva echipaje să urmărească aceste doamne două trei săptămâni. V-a spus soția sau cumnata-mea că și șefa… a fost… urmărită, da’ n-am putut… Pozele sunt într-un calculator, dar n-am putut să fac rost de ele. La oameni le e frică în momentu de față, dar ele există. Adică Dragoș Dobrescu, prin ajungerea domnului Crin Antonescu președinte, ar fi trebuit să pună saptispe miniștri.

Mihaiela Iorga Moraru: Da…! Bine acum…
Florian Walter: Neinteligibil…
Mihaiela Iorga Moraru: Da chestiunile astea șțiți trebuie și dovedite și e destul de greu, da…!

Florian Walter: Oamenii sunt…Astea sunt povești reale, dar dovezile sunt la începutul lu…Dau cu bormașina, îmi cer scuze. Aa…, oamenii spun poveștile acestea, că sunt oameni care au fost în aceste echipaje, să le spunem așa. Deci oamenii există, nu sunt povești ireale, iar Semenescu, v-am spus și în declarația mea, că de la noi a luat un comision de trei sute de mii de euro, o parte i-a dat Florin Bolchis. Știe de treaba asta, că avea o legătură foarte strânsă cu Semenescu, de o parte Necula Marian. Io știam de el da’ nu am dat niciodată eu personal.
Mihaiela Iorga Moraru: Au fost dați cash, nu? Sau prin conturi?
Florian Walter: Cash, cash. Asta e, că… v-am spus, nu sunt dovezi clare. Cash. Omu dorea cash.
Mihaiela Iorga Moraru: Am înțeles. Asta e pentru contractul cu Apă Nova, nu?
Florian Walter: Cu Apă Nova, cu Straco, că parcă Straco era, dacă nu mă înșel, contractoru’ principal și noi subcontractori pentru Dâmbovița, cam așa ceva, pentru răul Dâmbovița.
Mihaiela Iorga Moraru: Îhî.
Florian Walter: Da. Deci ce pot să mai va spun poate dacă dumneavoastră îmi puneți întrebări, așa… și la mine e…
Mihaiela Iorga Moraru: Păi, nu știu. Deci exact ceea ce v-am mai spus că mă interesează ce mai putem dovedi din ceea ce ați scris, deci cel puțin pe parte de primărie, pe parte de poștă, dacă s-a dat, nu știu, vreodată pentru vreun contract.
Florian Walter: Poștă s-a dat cash.
Mihaiela Iorga Moraru: Tot cash. Îhî.
Florian Walter: Tot cash.
Mihaiela Iorga Moraru: Și dumneavoastră i-ați dat lu Budeanu și Budeanu mai departe?
Florian Walter: Da, da, da. Da. Da. Deci, tot cash.
Mihaiela Iorga Moraru: Dar aveți măcar garanția că Budeanu i-a dat mai departe?
Florian Walter: Io zic că și-a oprit, normal. Io zic că i-a dat. Altfel nu ne semna contractul. Dar după un an și ceva ne-a dat afară, așa că am pierdut și toți banii.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor