logo
RNTV Live

Intră în vigoare Legea prevenției! 5 puncte esențiale pe care trebuie să le știi!

legea preventiei
rnews
  • Intră în vigoare Legea prevenției
  • Legea prevenției intră în vigoare din 17 ianuarie.  

    Iată cele cinci puncte esențiale ale acestei legi apărute în Monitorul oficial. Legea va fi adoptată prin Hotărâre de Guvern.

    *În cazul unui control, sancțiunea aplicată e avertismentul plus un plan de conformare. 
    În cazul acțiunilor de control, când se constată săvârșirea unei contravenții (dintre cele ce vor fi adoptate prin Hotărâre de Guvern), agentul constatator aplică drept sancțiune avertismentul la care anexează un plan de remediere. Nu se aplică sancțiunea cu avertismentul și nu se aplică un plan de conformare dacă persoana conformată își îndeplinește obligațiile legale pe parcursul controlului sau dacă contravenția nu are caracter de continuitate.

    *În cazul în care, agentul constatator aplică alte sancțiuni decât avertismentul însoțit de planul de conformare, când este cazul, în această situație se consideră că procesul verbal de constatare a contraventiei este nul de drept .

  • *În termen de 10 zile lucrătoare, de la data expirării termenului de remediere, agentul constatator trebuie să reia inspecția. Și să constate dacă persoana controlată a îndeplinit măsurile de conformare . În cazul în care aceste măsuri au fost îndeplinite, se vor consemna în secțiunea finală a planului de conformare.
  • *Dacă agentul constatator observă că nu au fost îndeplinite obligațiile de conformare, atunci va aplică sancțiunile contravenționale prevăzute de legislație, altele decât avertismentul.
  • *Dacă în termen de 3 ani de la sancționarea cu avertisment se constată că persoana controlată se află într-o altă situație de sancțiune contravențională, această nu mai beneficiază de procedura avertismentului și a planului de guvernare și va fi amendată contraventional cu celelalte sancțiuni prevăzute de lege.

    Consulta aici documentul legislativ

    Toate instituțiile publice și autoritățile cu atribuțiile de control au obligația că în termen de 3 luni de la dată întrării în vigoare a prezenței legi să elaboreze și să difuzeze documentare și ghiduri privind:

    legislația în vigoare pentru constatarea și sancționarea contravențiilor;

    Drepturile și obligațiile autorităților de control, dar și drepturile și obligațiile persoanelor controlate;

    Indicarea distinctă a contravențiilor și a sancțiunilor pe care instituția de control le poate aplică.

    În activitatea de îndrumare instituțiile și autoritățile de control au obligația:

    Să elaboreze proceduri de îndrumare și control pe care să le urmeze toate persoanele ce efectuează activități de control;

    Să afișeze pe paginile de internet deținute soluțiile de îndrumare, precum și procedurile de îndrumare;

    La fiecare activitate de control trebuie să se exercite un rol activ de îndrumare;

    Prezența lege intră în vigoare îîn 17 ianuarie, cu excepția situației privind termenul maxim în care Guvernul trebuie să adopte contravențiile de fac obiectul legii, până în dată de 15 ianuarie.

    Sursa: HotNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor