logo
RNTV Live

Ion Iliescu, audiat de procurori la domiciliu, în dosarul mineriadei

ion-iliescu
Erika Stoica

În această dimineață, Ion Iliescu, fostul președinte al României, a fost audiat la domiciliu în dosarul mineriadei. Procurorii au făcut demersul la locuința acestuia, după ce acesta a comunicat că nu poate să se deplaseze la Parchet, având 94 de ani.

Investigația în dosarul mineriadei a cunoscut un nou moment important, după ce ieri au fost oficial puși sub acuzare fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, precum și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu.

Infracțiunea principală reținută împotriva acestora este cea de crime împotriva umanității.

Ancheta vizează un total de 13 personalități ale anilor ’90, printre care se numără Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu. Aceștia sunt acuzați de procurori de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au decis să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București, care protestau pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara. În acest atac au fost implicate forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din diverse regiuni ale țării.

Procurorii sunt acum obligați să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele inițiale au fost anulate de instanță. Fostul președinte Ion Iliescu și ceilalți inculpați au fost trimiși în judecată inițial în iunie 2017, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru o anchetă completă și riguroasă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor