logo
RNTV Live

Laserul de la Măgurele pune România pe harta globală a cercetării. Au fost făcute primele teste

Laserul de la Măgurele pune România pe harta globală a cercetării. Au fost făcute primele teste
Mihai Constantinescu

Laserul de la Măgurele pune România pe harta globală a cercetării. Recent au fost făcute primele teste ale componentelor Laserului de la Măgurele, cel mai puternic din lume. Mai exact este de 1.000 de ori mai puternic ca oricare altul de pe glob.

Investiţia, estimată la 300 de milioane de euro, finanţată din fonduri europene, va fi operaţională din anul 2019.

Acesta este utilîn astrofizică, fizică nucleară, medicină. Ar putea fi folosit, spre exemplu, în tratarea cancerului fără efectele adiacente pe care le are chimioterapia. Este vorba de terapia cancerului prin intermediul protonilor care atacă tumorile.

Alte aplicaţii ar fi simularea radiaţiei cosmice pentru a vedea cum se comportă materialele din care sunt făcute staţiile spaţiale sau navetele spaţiale pentru o călătorie de lungă durată cum ar fi o viitoare misiune spre Marte.

sursa http://www.descopera.ro/stiinta/16225830-va-incepe-testarea-laserului-de-la-magurele-de-1000-de-ori-mai-puternic-ca-oricare-altul-din-lume
sursa foto mediafax

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor