logo
RNTV Live

Mâine începe Postul Paștelui. Vezi ce trebuie să faci astăzi, de Lăsata Secului.

lasata secului (Large)
Oana Stoica

Lăsatul secului de brânză pentru Postul Paștelui 2017 mai poartă numele de Duminica iertării, potrivit calendarului ortodox 2017 și este ultima zi dinaintea Postului Paștelui.

În calendarul bisericesc, Lăsatul Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paște: Duminica Înfricoșatei Judecăți – când se lasă sec de carne și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză. Duminica aceasta, pe 26 februarie, are loc Lăsatul secului de brânză pentru Postul Paștelui 2017, în duminica izgonirii din Rai a lui Adam (Duminica iertării), iar luni, pe 27 martie, începe Postul cel Mare al Paștelui. Postul Paştelui este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante, fiind numit și Postul Mare.

În duminica de Lăsatul Secului dinaintea Postului Paștelui 2017, care anul acesta pică pe data de 26 februarie, românii creştin-ortodocşi obişnuiesc să-şi viziteze naşii de cununie.

Nu scrie în cărţile sfinte că trebuie să le duci cadouri naşilor în ziua de Lăsata Secului, însă obiceiul a rămas împământenit de veacuri, în tradiţia populară. Duminica dinaintea Postului e serbată mai mult de finii şi de naşii care sunt şi prieteni apropiaţi.

În Postul Paștelui, conform rânduielilor bisericești, nu se fac nunți. Postul Paștelui durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Postul Paştelui este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante, fiind numit și Postul Mare.

Cei care țin Postul Paștelui trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice. Mai mult, aceştia trebuie să se înalte sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune.

Sursa: libertatea.ro

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor