logo
RNTV Live

Mamă la vărsta copilăriei. În 2018 metoda contracepției rămâne subiect TABU

mama la 13 ani
rnews

Copii cu copii

Tot mai multe copie cu vârste sub 15 ani devin mame. Romănia este pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul de copii născuți de cărtre mame cu vârste fragede.

O treime dintre aceștia copii se nasc în România (676 născuți vii din 2000), conform unui comunicat al Societăţii de Educaţie contraceptivă şi sexuală.

 “Fenomenul copiilor cu copii este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.

Pentru a stopa acest fenomen, Direcția de Sănătate Publică a lansat o campanie de informare a populației cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, cunoaşterea tuturor opţiunilor, avantajelor, dezavantajelor, efectelor secundare, pentru prevenirea sarcinilor nedorite și a consecințelor acestora.

Iată câteva dintre mesajele campaniei

-Contracepția  protejează fertilitatea.  Fiecare fată/femeie de vârstă reproductivă decide dacă și când devine însărcinată, PENTRU A AVEA sarcini sănătoase.

– EXISTA multe metode contraceptive. Cel mai bun mod de a alege metoda potrivită este de a consulta un specialist.

– Conștientizarea contracepției și sănătății sexuale permit evitarea apariției sarcinilor neplanificate, avorturilor și a bolilor transmise sexual.

– Tinerii, inclusiv adolescenții, pot învăța despre toate opțiunile contraceptive   disponibile, prin activități educaționale legate de educația sexuală și planificare familială.

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor