logo
RNTV Live

Matematicienii au descoperit secretul ”cafelei perfecte”

femeie-bea-cafea-publimedia
rnews

Matematicienii au făcut un pas în plus în demersul de a afla formula ”cafelei perfecte”. În urma unor calcule complexe, ei au făcut lumină asupra procesului care stă la baza extragerii cafelei din grăunțe, în cafetieră, fapt ce i-ar putea ajuta pe consumatorii acestei băuturi să-i îmbunătățească gustul printr-o abordare științifică, informează miercuri BBC.

Alcătuită din peste 1.800 de compuși chimici, cafeaua este una dintre băuturile preferate la nivel mondial — potrivit estimărilor, în fiecare zi în lume sunt consumate câteva miliarde de căni cu cafea. Prepararea cafelei perfecte este, însă, o provocare pentru foarte mulți. De aceea, Kevin Moroney, de la Universitatea Limerick, William Lee de la Universitatea din Portsmouth și alți oameni de știință au încercat să înțeleagă parametrii care influențează produsul final.

Deși în trecut au mai fost efectuate studii legate de matematica extragerii cafelei, nu s-a insistat suficient asupra modului în care funcționează filtrele de cafea care reprezintă peste o jumătate dintre cele 18 milioane de cafetiere vândute în fiecare an în Europa.

În cazul aparatelor de preparat cafeaua dotate cu filtru, gravitația face apa să picure prin filtru extrăgând în acest proces compușii solubili din grăunțe. ”Ideea noastră este de a obține un model matematic complet al preparării cafelei ce poate fi folosit la proiectarea aparatelor de cafea, asemănător cu modul în care este utilizată teoria fluidelor și mecanica solidelor pentru a construi mașini de curse”, a declarat dr. Lee pentru BBC News. ”Am luat în calcul efectul mărimii grăunțele măcinate asupra lichidului care iese din aparat. Lucrul care ne-a surprins este faptul că există de fapt două procese prin care cafeaua este extrasă. Unul foarte rapid, prin care cafeaua este extrasă din suprafața boabelor, și unul mai lent în care cafeaua iese din interiorul grăunțelor”, a explicat acesta.

Anterior, s-a ajuns la concluzia că dacă boabele de cafea sunt măcinate prea mărunt, cafeaua rezultată este supra-extrasă și foarte amară. Pe de altă parte, dacă boabele nu sunt măcinate fin acest lucru poate face ca lichidul obținut să fie diluat. Dr. Lee a explicat că lucrarea matematicienilor a pornit de la această observație și că mărimea grăunțelor de cafea măcinată este cheia în prepararea cafelei perfecte.

Citește mai mult pe http://www.agerpres.ro/sci-tech/2016/11/16/matematicienii-au-descoperit-secretul-cafelei-perfecte–20-05-00

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor