logo
RNTV Live

Medicamentele ieftine dispar de pe piață

medicamente
Oana Stoica

Peste 2.300 de medicamente vor dispărea

Lovitură grea pentru români. Medicamentele ieftine, sub 25 de lei, riscă să dispară de pe piață în perioada următoare.

Anunțul vine din partea Asociaţiei Produ­cătorilor de Me­di­camente Generice din România. Și asta după ce statul a impus taxa de clawback.

Această taxă îi obligă pe producătorii de medicamente generice, fără patent, să returneze statului un procent din vânzări. Vizate sunt medicamentele ieftine, sub 25 de lei.

Taxa de clawback încearcă să compenseze vânzările suplimentare de medicamente ieftine. Și asta față de prevederea bugetară a Casei de Asigurări de Sănătate, alocată pentru medicamentele compensate.

Taxa de clawback îi sperie pe producători

Producătorii amenință că vor retrage toate aceste medicamente, și vorbim despre 2.300. Se estimează o creștere a taxei de clawback de până la 30%, până la sfârșitul acestui an.

Temerea este motivată de evoluția crescătoare a acestei taxe, care de la 15% anul trecut, a ajuns la 20% în primul trimestru al acestui an.

Cei care au cel mai mult de suferit în urma deciziei pe care o va lua Asociaţia Produ­cătorilor de Me­di­camente Generice din România, sunt pacienții.

 „Trebuie să tragem un sem­nal de alarmă în legătură cu disponi­bilitatea me­dicamentelor ieftine, accesibile pentru pa­cienţii români“, a spus Adrian Gre­cu, pre­şe­dintele Asociaţiei Produ­cătorilor de Me­di­camente Generice din România (APMGR).

Chiar dacă taxa de clawback a tot crescut și i-a afectat financiar pe producători, s-a înregistrat în acelai timp și o creștere a vânzării de medicamente în România. Astfel, în 2016 vânzările totale de medicamente au crescut cu peste 10 procente față de anul precedent.

Sursa: zf.ro

Pentru mai multe știri, vizitați site-ul https://portal.republikanews.ro

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor